Current Affairs July 2013

Q1. Who won the 2013 Wimbledon Women's singles title?
Ans. Marion Bartoli
Note: This is her maiden Grand Slam title. She is from France and defeated 23rd seed Sabine Lisicki of Germany in title clash in straight sets, 1-6, 4-6.

Q2. Who was on 29 June 2013 appointed as the next Chief Justice of India?
Ans. P. Sathasivam
Note: Sathasivam will be the 40th Chief Justice of India (CJI).

Q3. Which team won the FIFA Confederations Cup 2013 on 30 June 2013?
Ans. Brazil
Note: Brazil won 3-0 against FIFA World Cup holders Spain. On the Brazilian side,two goals were scored by Fred and one was scored by Neymar.

Q4. Who is designated as India's next Foreign Secretary on, 01 July 2013?
Ans. Sujata Singh
Note: She is the IFS officer of 1976 batch and will succeed Ranjan Mathai as Foreign Secretary, who is due to retire on 31 July 2013.

Q5. Who got the Best Actress award at 14th IIFA (International Indian Film Academy) awards 2013 held in Macau on 6th July 2013?
Ans. Vidya Balan
Note: For her portrayal of a pregnant woman in search of her husband in Kahaani.

Q6. Who got the Best Actor award at 14th IIFA (International Indian Film Academy) awards 2013 held in Macau on 6th July 2013?
Ans. Ranbir Kapoor
Note: For his performance as deaf-mute boy in Barfi.

Q7. Who was appointed as the President of Nasscom on 6 July 2013?
Ans. R. Chandrasekhar
Note: He is the former Secretary Department of Telecommunications (DoT). Full form of Nasscom is- National Association of Software and Services Companies.

Q8. Who was sworn in as the interim President of Egypt on 4 July 2013?
Ans. Adli Mansour.

Q9. Name the U.S. inventor who was known as the father of the computer mouse who died on 3 July 2013 at age of 88?
Ans. Douglas Engelbart

Q10. Who became the first ever Indian woman to receive Dubai Government's coveted Emirates Woman Award for business excellence in June 2013?
Ans. Vandana Gandhi
Note: Vandana Gandhi is Founder & CEO of British Orchard Nursery - Middle East's only ISO-certified Nursery Chain.

Q11. Which country will host 2016 World T20 and 2023 World Cup along with 2021 proposed World Test Championship?
Ans. India

Q12. Who took over as the Union Home Secretary on 30 June 2013?
Ans. Anil Goswami
Note: He is a Jammu and Kashmir cadre IAS officer and succeeded Raj Kumar Singh who retired from Government service.

Q13. Which country became the 28th member of the European Union on 1 July 2013?
Ans. Croatia

Q14. Which Indian landmark was ranked among the top three landmarks in the world by TripAdvisor's 2013 Travellers Choice Attractions Awards?
Ans. Taj Mahal
Note: In 1983, it became a UNESCO World Heritage Site. The Taj Mahal attracts 2-4 million visitors annually, with more than 200,000 from overseas.

Q15. Name the first dedicated navigation satellite launched by India on 1 July 2013?
Note: It was launched using Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV)-C22. Full form of IRNSS- Indian Regional Navigational Satellite System.

Q16. Who took over as Chief of Integrated Defence Staff to the Chairman Chiefs of Staff Committee (CISC) on 1 July 2013?
Ans. Lieutenant General Anil Chait

Q17. Who was on 1 July 2013 appointed as the 20th Lt Governor of Delhi?
Ans. Najeeb Jung
Note: He is presently the vice chancellor of Jamia Millia Islamia University.

Q18. Pranab Mukherjee signed which ordinance on 5 July 2013 which seeks to give legal rights to 67 per cent of the population for subsidised grains?
Ans. Food Security ordinance

Q19. Name the two countries that offered asylum to US intelligence leaker Edward Snowden, on 06 July 2013, who is waiting at a Moscow airport for some nation to offer him sanctuary?
Ans. Venezuela and Nicaragua
Note: Edward Joseph Snowden is an American former technical contractor for the United States National Security Agency (NSA) and a former employee of the Central Intelligence Agency (CIA). He leaked details of top-secret US and British government mass surveillance programs such as PRISM to the press.

Q20. World soccer body FIFA on 3 July 2013 barred which country from holding any friendly football matches due to soaring violence?
Ans. Iraq

Q21. Which state was on 2 July 2013 declared as the first Smoke-free state of the country?
Ans. Himachal Pradesh
Note: The declaration was made in compliance to Section 4 of the Cigarettes and other Tobacco Products Act (COTPA) 2003.

Q22. Who was on 2 July 2013 appointed as Director General of Bureau of Indian Standards (BIS)?
Ans. Sunil Soni
Note: Sunil Soni is a 1981 batch IAS officer of Maharashtra cadre who at present is on compulsory wait in the Department of Financial Services under Ministry of Finance.

Q23. Who won the Asian Athletics Association's President Election?
Ans. Dahlan Jumaan Al-Hamad
Note: Suresh Kalmadi was also a contestant in the election but failed.

Q24. Which country was granted the Associate membership of the ICC recently?
Ans. Afghanistan

Q25. Name the Egypt’s first democratically elected President who was on 3 July 2013 ousted from his office in a military coup?
Ans. Mohamed Morsi

Q26. Name the company which launched the world's first smartphone with the Firefox operating system to compete with devices running Google Android and Apple IOS.
Ans. Spain's Telefonica

Q27. Identify the fast Bowler of New Zealand who has announced his retirement on 3 July 2013 from all forms of cricket?
Ans. Chris Martin

Q28. Thousands in India and across the world participated in the 78th birthday celebrations of His Holiness the Dalai Lama on 6th July 2013. Present Dalai Lama Dalai Lama?
Ans. 14th

Q29. Uttar Pradesh government on 5 July 2013 issued a fresh notification for creation of a new district. Name the new district?
Ans. Amethi

Q30. Union Government of India on 1 July 2013 launched the National Cyber Security Policy 2013 at New Delhi. What was the aim of the policy?
Ans. To protect information and build capabilities to prevent cyber attacks.

Q31. President conferred National Youth Awards 2011-12 on 4 July 2013. In which year National Youth Awards was instituted?
Ans. 1985.
Note: It is conferred on youths every year, who have excelled in youth developmental activities and social service.

Q32. The Telecom Commission of India on 2 July 2013 approved the enhancement of the Foreign Direct Investment (FDI) limit in the telecom sector from 74 percent to .................percent.
Ans. 100

Q33. Statistics Day was celebrated across India on which date of June?
Ans. 29 June 2013

Q34. World Population Day was observed on 11 July 2013 across the world. What was the theme of the day this year?
Ans. Focus is on Adolescent Pregnancy

Q35. Who was on 13 July 2013 sworn in as the ninth Chief Minister of Jharkhand?
Ans. Hemant Soren
Note: He is the leader of Jharkhand Mukti Morcha (JMM) and son of party Chief Shibu Soren

Q36. Who was appointed as the Coach of the Senior Men’s Hockey team of India, on 10 July 2013?
Ans. Maharaj Krishan Kaushik
Note: He replaced Australian Michael Nobbs as the coach of India

Q37. Which former Australian spinner would be inducted into the ICC cricket hall of fame on 19 July 2013 at Lord’s during the Ashes Test series between Australia and England, as announced by ICC on 11 July 2013?
Ans. Shane Warne

Q38. Which team won the Celkon Cup, the tri-nation cricket series held in West Indies involving the host along with India and Sri Lanka?
Ans. India
Note: India defeated Sri Lanka by 1 wicket in the final.
Player of the match- MS Dhoni
Player of the series-Bhuvneshwar Kumar

Q39. Name the veteran Bollywood actor and Dadasaheb Phalke award winner, who passed away recently?
Ans. Pran Kishan Sikand

Q40. On 7 July 2013, multiple blasts by terrorists rocked which holiest Buddhist shrines in Bihar?
Ans. Mahabodhi Temple in Bodh Gaya
Note: It is a UNESCO World Heritage Site

Q41. Union government on 11 July 2013 approved a proposal to replace DGCA with a new aviation regulator with full operational and financial autonomy. What would be the name of new regulator?
Ans. Civil Aviation Authority (CAA)

Q42. Who on 9 July 2013 won silver medal in women's 50-metre Rifle 3 Position event for India at the shooting World Cup held in Granada, Spain?
Ans. Lajja Goswami

Q43. Which nuclear power plant in India started functioning on 13 July 2013 and went critical by midnight on that day?
Ans. Koodankulam nuclear power plant in Tamil Nadu

Q44. Who was appointed as the new Prime Minister of Egypt by interim
President Mansour?
Ans. Hazem El-Beblawi
Note: Mohammad ElBaradei is the new Vice President

Q45. Who won 2013 Wimbledon Men’s Single Trophy?
Ans. Andy Murray
Note: Andy Murray is the first Briton to win Wimbledon Men’s Singles Trophy in 77 years. He defeated Novak Djokovic in three sets to capture the title.

Q46. Recently who became the youngest boxer from the country to clinch a
gold medal at the Asian Boxing Championships held at Amman in Jordan?
Ans. Shiva Thapa

Q47. Who won the German Grand Prix car racing held on 07 July 2013?
Ans. Sebastian Vettel

Q48. Name the controversial Italian businessman who died on 13 July 2013 who was a key figure in the Bofors payoffs scandal, which led to the resignation of Rajiv Gandhi when he was the prime minister of India?
Ans. Ottavio Quattrocchi

Q49. Which country is hosting the eighth World Youth Athletic Championship which began on 11th July?
Ans. Ukraine, at Donetsk

Q50. Which non-test playing country qualified for 2015 ICC World Cup on July 10, 2013?
Ans. Ireland

Q51. Bharti Airtel on 9 July 2013 announced the commencement of the second edition of 'Airtel Rising Stars' (ARS). What is Airtel Rising Stars?
Ans. It is India’s largest under-16 soccer talent hunt which was started in
association with Manchester United in year 2012.

Q52. President of India, Pranab Mukherjee revoked President's Rule from
Jharkhand on July 12, 2013. Under which provision of constitution the same was made?
Ans. Article 356 (Section 2)

Q53. 12 July 2013 was observed as Malala Day across the World and by United Nations. Who has been conferred with the first United Nation Malala Award?
Ans. Razia Sulatana
Note: She is a teenager from a Nanglakhumba village of Meerut in Uttar
Pradesh, India. Razia was opted for the award for her efforts to motivate 48
children to go school after freeing them, from child labour bondage.

Q54. State Bank of India, in month of July 2013 launched a card which will
enable the holder to receive the remittance directly on the card. What is the
name of the card?
Ans. State Bank Xpress Money Card

Q55. Who was announced as the new director of Kalakshetra on 10 July 2013?
Ans. Priyadarsini Govind

Q56. Union government of India on 10 July 2013 constituted a Cabinet
Committee to oversee reconstruction and rehabilitation work in flood-ravaged Uttarakhand. Who will chair the committee?
Ans. Prime Minister Manmohan Singh.

Q57. Union Government in July 2013 hiked the import duty on sugar to ...........per cent from the present 10 per cent?
Ans. 15

Q58. As per the latest ICC Test rankings issued on 8 July 2013, what is India's position?
Ans. 2nd
Note: South Africa retained their No. 1 spot

Q59. Who took over as the new Governor of Meghalaya on 8 July 2013?
Ans. KK Paul
Note: He is the former Delhi police Chief

Q60. India retained the first rank in the recently announced ICC ODI Cricket rankings. How many points India have now?
Ans. 122

Q61. Name the acknowledged food scientist and the former Director of the
Central Food Technological Research Institute (CFTRI) who died recently?
Ans. Dr. H.A.B. Parpia

Q62. Jewellers decided to suspend Sale of Gold Coins for Six Months recently. Why they have decided so?
Ans. To help the government in curbing gold imports and keep the current
account deficit under control.

Q63. Which company on 11 July 2013 announced that it would unveil the world's slimmest Full HD LCD panel for smartphones?
Ans. LG

Q64. Who was on 10 July 2013 named for the second edition of Tagore Award for Cultural Harmony for the year 2013?
Ans. Zubin Mehta
Note: He is an Indian-Parsi mestro of western classical music

Q65. Who took over as the new Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar Islands on 8 July 2013?
Ans. Lt Gen (Retd) AK Singh

Q66. Who has sworn in as the 40th Chief Justice of India on 19 July 2013?
Ans. Justice Palanisamy Sathasivam
Note: Justice Sathasivam, 64, is also the first CJI from Tamil Nadu. The term of his office will be till 26 April 2014.

Q67. Name the justice who retired from the office of Chief Justice of India on 18 July 2013 after a short term of just nine months?
Ans. Justice Altamas Kabir

Q68. Union Cabinet of India on 17 July 2013 gave its approval to rename the Bengaluru International Airport. What will be its new name?
Ans. Kempegowda International Airport
Note: Hiriya Kempegowda, who was popularly called Kempegowda was a rulerunder the Vijayanagar Empire. He ruled almost all the parts of Karnataka during 16th century. He was also said to be the founder of the city of Bengaluru.

Q69. Supreme Court of India on 16 July 2013 upheld a Bombay High Court verdict which quashed the state government’s order to ban dance bars in
Maharashtra. In which year dance bars were banned in Maharashtra?
Ans. 2004

Q70. Name the leading Sprinters who were found positive in Doping Test
Ans. Tyson Gay and Asafa Powell

Q71. NASA in July 2013 announced the discovery of Neptune’s moon using Hubble Space Telescope?
Ans. 14
Note: It was named S/2004 N1

Q72. On 14 July 2013, which Indian won the Commonwealth Chess
Ans. Abhijeet Gupta
Note: He is a grandmaster and former world junior champion

Q73. Which party won the National Assembly elections in Bhutan on 14 July 2013 by having secured a majority of thirty two seats?
Ans. People’s Democratic Party (PDP)

Q74. Name the 82 year old Veteran Tamil film lyricist who passed away in
Chennai on 18 July 2013?
Ans. Vaali

Q75. As per the latest data by World Federation of Exchanges, which stock
exchange in India has regained its position as the world’s largest bourse in
terms of volume in equity trade in June 2013?
Ans. National Stock Exchange (NSE)

Q76. Which day of July was observed across the world as Nelson Mandela
International Day to earmark freedom, justice and democracy?
Ans. 18 July
Note: In November 2009, the UN General Assembly declared 18 July as the Nelson Mandela International Day to recognize the former South African President’s contribution to the culture of peace and freedom.

Q77. Name the Asian country which on 19 July 2013 lifted control on banks
allowing them to set their own lending rates, a move to arrest slowdown and spur growth as well as to liberalise the economy?
Ans. China

Q78. Ministry of Environment and Forests on 19 July 2013 gave green clearance for an international airport in which district of Kerala?
Ans. Kannur
Note: Kannur airport would be the fourth international airport in Kerala after
Thiruvananthapuram, Kochi and Kozhikode.

Q79. Where was the National Tourism Ministers’ Conference held on 18 July 2013?
Ans. New Delhi

Q80. Name the member of Jharkhand Ranji Squad and the inventor of
Mahendra Singh Dhoni’s signature Helicopter shot who died on 17 July 2013 at a hospital in New Delhi?
Ans. Santosh Lal

Q81. Recently, Union Cabinet approved amendments to the marriage directed in favour of woman. What is the main clause of it?
Ans. Married woman will get a share of her husband's ancestral property as
reparation in case of a divorce.

Q82. Union government on 17 July 2013 approved a proposal to amend ..............Act for providing more powers to the market regulator SEBI to crack down on Ponzi schemes?
Ans. SEBI Act

Q83. Which Indian publisher in the month of July 2013, launched a new website that caters particularly to the young readers?
Ans. Penguin Books India

Q84. Name the URL of the website of NCC launched by Union Ministry of
Defence on 15 July 2013?

Q85. Reserve Bank of India (RBI) on 15 July 2013 imposed fines of around 49.5 crore on 22 private and public sector banks. Why RBI has taken such an action?
Ans. For violating KYC/anti-money laundering norms.

Q86. Union Health Minister on 16 July 2013 announced that the government would provide free pre-natal health care and ambulance facilities to pregnant women across the country. Who is the present Union Health Minister?
Ans. Ghulam Nabi Azad

Q87. Name the freedom fighter as well as the Communist Party of India-Marxist (CPI-M) leader who died on 18 July 2013 in Kolkata?
Ans. Samar Mukherjee

Q88. Which golfer on 14 July 2013 won the Scottish Open title?
Ans. American golfer Phil Mickelson

Q89. IT Company Satyam on 15 July 2013 formally merged with which company?
Ans. Tech Mahindra

Q90. Shane Warne on 19 July 2013 joined the list of cricket legends to be
inducted into the International Cricket Council's (ICC) Hall of Fame at Lord's during the second Ashes test. He is the male member of the Hall of Fame?
Ans. 69

Q91. Name the National Tobacco Control Campaign launched recently by
Ministry of Health & Family Welfare, Government of India?
Ans. Tears you apart
Note: The aim of the campaign is to raise the public awareness regarding
dangers of smokeless tobacco which is consumed by millions of Indians every day.

Q92. Which place was named as the World Book Capital for the year 2015?
Ans. Incheon is in South Korea

Q93. Supreme Court of India on 17 July 2013 refused to reduce the age of
juvenile from 18 to .............. years and dismissed a plea that minors involved in heinous crimes should not be protected under the law.
Ans. 16

Q94. Union Cabinet of India on 11 July 2013 approved the proposal for setting up of a National Aviation University (NAU) in the name of Rajiv Gandhi National Aviation University at which place?
Ans. Rae Bareli in the State of UP

Q95. Union government of India on 17 July 2013 constituted an empowered Group of Ministers ( EGoM) for timely implementation of major projects related to the North-Eastern region. Who will hold its chairmanship?
Ans. Finance Minister P. Chidambaram

Q96. Who was appointed as the next Police Commissioner of Delhi on 16 July 2013?
Ans. Bhim Sain Bassi

Q97. Name the largest wine producer of India, which recently decided to enter and make its mark in the wine market of Sikkim?
Ans. Sula Vineyard

Q98. Union Government of India on 16 July 2013 raised the FDI limit in Telecom Sector from 74 percent to ............. percent?
Ans. 100

Q99. Ramon Magsaysay Award Foundation on 24 July 2013 announced the Ramon Magsaysay Awards for the year 2013 to three individuals and two organizations for changing their societies for the better. Name the winners?
1. Habiba Sarabi of Afghanistan
2. Lahpai Seng Raw of Myanmanr
3. Ernesto Domingo
4. The Komisi Pemberantasan Korupsi (Corruption Eradication Commission),
5. The Nepalese group Shakti Samuha (Power Group)

Q100. Name the Duchess of Cambridge who gave birth to a Royal baby boy on 22 July 2013 at the London hospital?
Ans. Kate Middleton

Q101. What is the name given for Royal Highness, the new Prince of Britain, also called the Royal Baby?
Ans. George Alexander Louis

Q102. Which Swiss women tennis legend was inducted in Tennis Hall of Fame on 13 July 2013?
Ans. Martina Hingis

Q103. Which will be the first state in India to launch Union government’s food security programme expected to be launched on 20 August 2013?
Ans. Delhi

Q104. Name the Indian trio which on 21 July 2013 bagged a Gold medal in the Women's Recurve Team event at the Archery World Cup Stage-3 in Medellin, Colombia?
 Ans. Deepika Kumari, Laishram Bombayla Devi and Rimil Biruly

Q105. India finished at which position in the Archery World Cup Stage 3 held in Medellin, Colombia?
Ans. Fourth

Q106. Name the advanced meteorological satellite of India which was launched successfully by the European rocket, Arianespace's Ariane 5 rocket, from the spaceport of Kourou in French Guiana on 26 July 2013?
Note: The aim of the satellite is to make a crucial difference to the disaster
warning systems as well as weather forecasting of India.

Q107. Union Minister of State for Tourism K. Chiranjeevi on 24 July 2013 launched the Clean India campaign at which world heritage site in India?
Ans. Taj Mahal, Agra
Note: Clean India Campaign is an initiative of Union Ministry of Tourism under the 12th Five Year Plan with the objective to increase tourist arrivals to the country and to improve the quality of services and provide a hygienic
environment in and around tourist destinations across the country.

Q108. Name the south India yesteryear actress who died in Chennai on 23 July 2013?
Ans. Manjula Vijayakumar

Q109. Pi Approximation Day is celebrated worldwide recently on which date of July?
Ans. 22 July
Note: reason why this day is celebrated on 22 July is because of the value of Pi- 22/7

Q110. Wikileaks founder Julian Assange on 25 July 2013 officially launched his political party to contest in election of which country?
Ans. Australia

Q111. What is the name of the party launched by Julian Assange?
Ans. Wikileaks Party

Q112. Name the Chairman of Aditya Birla Nuvo who resigned from the Reserve Bank of India’s Central Board on 23 July 2013?
Ans. Kumar Mangalam Birla

Q113. India topped International Cricket Council's Latest ODI Ranking released on 25 July 2013. Which teams are respectively at 2nd and 3rd place?
Ans. Australia and England

Q114. Who was on 25 July 2013 awarded German Whistleblower Prize 2013 worth 3900 Dollars in absentia?
Ans. Edward Snowden
Note: He is the former NSA contractor who exposed the widest US global
surveillance operations

Q115. Who won Swedish Open Tennis title on 21 July 2013?
Ans. Serena Williams

Q116. Name the Indian who won the 13th IPCA World Women's Individual Chess Championship title on 24 July 2013?
Ans. K Jennitha Anto

Q117. Name the Bollywood actor who was on 24 July 2013 was charged with Culpabale Homicide, not amounting to murder by the High Court of Mumbai in the hit-and-run case?
Ans. Salman Khan

Q118. Which Indian American author has been longlisted for the Man Booker Prize 2013? Ans. Jhumpa Lahiri

Q119. What is the name of Jhumpa Lahiri’s novel which has been listed among 13 novels long listed for the Man Booker Prize 2013?
Ans. The Lowland

Q120. Which state government in India launched video chat facility in all six
prisons of the state on 26 July 2013?
Ans. Himachal Pradesh
Note: Video conference facility, first of its kind in the country, would help family and friends save time and money on travelling to prisons to meet the inmates.

Q121. Which telecom operator in India , on 25 July 2013 announced that it
partnered with Wikimedia Foundation for offering the free mobile access of
Wikipedia to its customers?
Ans. Aircel

Q122. Who was re-elected as the President of Advertising Agencies Association of India (AAAI) recently?
Ans. Arvind Sharma
Note: He is the Chairman and CEO of Leo Burnett, India subcontinent

Q123. Reserve bank of India on 21 July 2013 brought down the period of
realisation and repatriation for exporters of goods and software to ..........
months from earlier 12 months?
Ans. Nine

Q124. Which port was conferred with the Major Port of the Year award for its excellent performance in the year 2012-13?
Ans. Paradip Port
Note: Paradip Port is one of the major Indian ports that serve the Eastern and Central parts of the country.

Q125. Union Government of India on 27 July 2013 announced that it would set-up a Marine Training Academy at which place in Tamil Nadu?

Q126. Who was appointed as the new Chairman of GST Panel by the Empowered Committee of States’ Finance Ministers on GST?
Ans. Abdul Rahim Rather
Note: He is the Finance Minister of Jammu and Kashmir

Q127. Who was sworn-in as the new king of Belgium on 21 July 2013 after the abdication of his father Albert II due to his age and health?
Ans. Prince Philippe

Q128. Name the noted biologist who died on 26 July 2013 known for his pioneer work of identifying the process that how taste and smell are detected and coded in Brain?
Ans. Prof. Obaid Siddiqi

Q129. Who was elected as the new president of Institute of Cost Accountants of India (ICAI)?
Ans. Suresh Chandra Mohanty

Q130. Name the cousin of Rajiv Gandhi as well as the Minister for Internal
Security during his government who died in Gurgaon on 25 July 2013?
Ans. Arun Nehru

Q131. Where was the 14th Meeting of the Home Secretaries of India and
Bangladesh was held from July 19 to 22 July 2013?
Ans. New Delhi

Q132. Name the Chief Executive Officer of SpiceJet who quit from his post
Ans. Neil Mills

Q133. First Textile Park dedicated to hand block printing and craft was
inaugurated on 24 July 2013 by the Union Minister of Textile, Dr. Kavuru
Sambasiva Rao at which place?
Ans. Bagru near Jaipur

Q134. Who became the first differently-abled Indian to win gold at the IPC
Athletics World Championships held from 19 to 28 July 2013 in France?
Ans. Devendra Jhajharia

Q135. Who has won the 100th edition of the Tour de France (bicycle race) on 21 July 2013?
Ans. Chris Froome from Britain

Current Affairs July 2013 Current Affairs July 2013 Reviewed by Job today on 16:24 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.