General Knowledge Indian Culture Questions and Answers

General Knowledge Indian Culture Questions and Answers - 6

  1. The first Guru of the sikhs was
    Ans: Guru Nanak Dev

  2. The tenth Guru of the sikhs was
    Ans: Guru Gobind Singh

  3. Amritsar was founded by
    Ans: Guru Ram Das

  4. The Golden Temple was built by
    Ans: Guru Arjan Dev

  5. The Akal Takht was built by
    Ans: Guru Hargobind

  6. Guru Gobind Singh was born in
    Ans: 1666 AD

  7. The `Khalsa' at Anandpur Sahib was founded by
    Ans: Guru Gobind Singh

  8. Maharaja Ranjit Singh was born in
    Ans: 1780 AD

  9. Bahadur Shah Zafar died in the year
    Ans: 1862 AD

  10. Shivaji died at age of
    Ans: 50 Years

  11. In tne year 1798,who was appointed as the Governor-General
    Ans: Wellesley

  12. Wellesley started the policy of
    Ans: Subsidiary Alliance

  13. Dalhousie became the Governor-General in
    Ans: 1848 AD

  14. The first war of Indian Independence fought in 1857 is also known as
    Ans: The Sepoy Mutiny

  15. The Lady ruler who participated in the 1857 Revolt was
    Ans: Rani Laxmi Bai of Jhansi

  16. The Indian Association was formed in 1876 at
    Ans: Calcutta

  17. The Indian National Congress was formed in
    Ans: 1885 AD

  18. The Rowlatt Act was passed in the year
    Ans: 1919 AD

  19. The Jalianwala Bagh Massacre took place in the year
    Ans: 1919 AD

  20. The movement launched in 1920 is known as
    Ans: The Non-Co-operation Movement

  21. The Simon Commission came to India in the year
    Ans: 1928 AD

  22. Chandragupta Maurya was succeeded by
    Ans: Bindusara

  23. Ashoka invaded Kalinga in the year
    Ans: 261 BC

  24. Ashoka died in the year
    Ans: 232 BC

  25. Ashoka ruled for a period of
    Ans: 40 Years

  26. The last king of Maurya dynasty was
    Ans: Brihadratha

  27. Chandragupta was succeeded by
    Ans: Samudragupta

  28. The Iron Pillar near Qutb Minar was erected by
    Ans: Chandragupta II

  29. Fahien, a Chinese traveller visited india during the reign of
    Ans: Chandragupta II

  30. Harshavardhana ascended the throne at the age of
    Ans: 16 Years

  31. Harshavardhana was defeated by
    Ans: Pulakeshin II

  32. The Chinese traveller who visited India during the reign of Harshavardhana was
    Ans: Hieun Tsang

  33. Akbar was succeeded by
    Ans: Jehangir

  34. Jehangir was succeeded by
    Ans: Shahjehan

  35. In ancient times this river was called Shatadru. How do we know it now?
    Ans: Sutlej

  36. Who sent Megasthenes as his ambassador to the Mauryan Court?
    Ans: Seleucus Nikator

  37. Who was the last Maurya King?
    Ans: Brihadratha.

  38. Who constructed Angkor Vat?
    Ans: Suryavarman II.

  39. To whom is Angkor Vat dedicated?
    Ans: Vishnu

  40. Who wrote Uttara-Rama-Charitam?
    Ans: Bhavabhuti

  41. To which dynasty did Gautamiputra Shatakarni belong?
    Ans: Shatavahanas

  42. Who wrote the Buddha Charita?
    Ans: Ashvaghosha

  43. To which dynasty did Kanishka belong?
    Ans: The Kushana dynasty

  44. Name the trading station of the Indus Valley Civilisation.
    Ans: Lothal

  45. Which is the crime that is most often mentioned in the Rjgveda?
    Ans: Cattle-lifting

  46. Which great Chola Emperor started the tradition of installing epigraphs with historical introductions?
    Ans: Rajaraja Chola

  47. How do we better know "Sakyamuni" (Shakyamuni)?
    Ans: Buddha

  48. Which Gupta ruler is also known as 'Kavi Raja'?
    Ans: Samudragupta

  49. What was the name of Harsha's sister?
    Ans: Rajyashri

  50. What was Sumatra called as, in ancient times?
    Ans: Suvarnadvipa

  51. What were the Jains originally called?
    Ans: Nirgrantha

  52. Which city in ancient India was famous for its textile industry?
    Ans: Mathura

  53. What script did Ashoka use in the inscriptions of the Northwest of India?
    Ans: Kharoshti script

  54. In which script were a majority of the Ashoka inscriptions written?
    Ans: Brahmi

  55. Who wrote the Arthashastra?
    Ans: Kautilya

  56. Who is the author of the Greek work "Indika"?
    Ans: Megasthenes

  57. When did the Vikram Samvat begin in India?
    Ans: It began in 57 B.C.

  58. When did the Shaka era begin in India?
    Ans: 78 A.D.

  59. Who started the Shaka era?
    Ans: Kanishka of the Kushana dynasty

  60. What religion did Kharavela patronise?
    Ans: Jainism

  61. Karikala Chola founded a famous city. What was it?
    Ans: Puhar

  62. How many books or Mandalas does the Rig Veda contain?
    Ans: 10

  63. To which Age does the Indus Valley Civilisation belong?
    Ans: The Bronze Age

  64. Who introduced chariots drawn by horses into India?
    Ans: The Aryans

  65. Who wrote Kadambari?
    Ans: Banabhatta

  66. At what age did Mahavira abandon the world and become an ascetic?
    Ans: At the age of 30 yrs.

  67. Where and when did Mahavira pass away?
    Ans: In 468 B.C at Pavapuri, in modern Bihar.

  68. Where was Buddha born?
    Ans: Buddha was born in the royal grove in Lumbini near Kapilavastu.

  69. Where did Buddha deliver his first sermon?
    Ans: At Sarnath

  70. Where was Pataliputra situated?
    Ans: It was situated at the confluence of the Gandak, the Son, and the Ganga. It is present-day Patna.

  71. hat was the Buddhist temple known as?
    Ans: Chaitya

  72. What was a Buddhist monastery known as?
    Ans: Vihara

  73. Which empire rose on the remains of the Kushan Empire?
    Ans: The Gupta Empire

  74. What was the image on the royal seal of the Guptas?
    Ans: Garuda

  75. Who is regarded as the first important King of the Gupta dynasty?
    Ans: Chandragupta I

  76. Which Gupta ruler adopted the title 'Vikramaditya'?
    Ans: Chandragupta II. He is regarded as the greatest of the Gupta rulers (376 to 414 AD)

  77. Who was the author of the play 'Mrichchhakatikam'?
    Ans: Shudraka

  78. Which empire rose on the ruins of the empire of the Pallavas of Kanchi?
    Ans: The Chola Empire

  79. Which city did Harsha make his capital?
    Ans: Kanauj

  80. Who was the Chinese pilgrim who visited India during the time of Harsha?
    Ans: Hiuen Tsang

  81. What religion did Harsha follow during his early years?
    Ans: He was a devotee of Shiva

  82. Which religious sect did Harsha patronise in his later years?
    Ans: The Buddhist

  83. Who was reputed to be the author of the following books: Priyadarshika, Ratnavali and Nagananda?
    Ans: Harsha

  84. Who deciphered the Asokan inscriptions?
    Ans: James Prinsep

  85. What was the name the Greeks used to refer to Ambhi?
    Ans: Omphis

  86. By which name do we know the ancient city of Prayag?
    Ans: Allahabad

  87. What is the modern name for the ancient city of Purushapura?
    Ans: Peshawar

  88. From which language is the word 'Sindoora' (vermilion) derived?
    Ans: Chinese

  89. Who was Buddha's personal physician?
    Ans: Jivaka

  90. What was the name of the famous tract of land that lay between the Saraswati and the Drishadvati?
    Ans: Kurukshetra

  91. Who succeeded Chandra Gupta I?
    Ans: Samudragupta

  92. Who succeeded Chandra Gupta II?
    Ans: His son Kumara Gupta, who ruled from AD 415 to 455

  93. Which Gupta ruler performed the Ashwamedha yajna?
    Ans: Samudra Gupta

  94. Where in Maharashtra are frescoes that depict the Jataka Stories?
    Ans: At Ajanta, near Ellora caves

  95. What was the language used by the people of the Indus Valley Civilization
    Ans: Historians have as yet not been able to determine the language used by the people of the Indus Valley Civilization. The script used by the people of the Indus Valley Civilization has also not been deciphered

  96. Which was the animal that was most engraved on Indus Valley Civilization seals
    Ans: The Humpless Bull

  97. Who was the Chola ruler who crossed the Ganga and defeated the rulers there?
    Ans: Rajendra Chola.

  98. When did the first invasion of Mahmud of Ghazni take place?
    Ans: 1000 A.D.

  99. Who was the first Indian ruler defeated by Mahmud of Ghazni?
    Ans: Jayapala of the Hindushahi dynasty

  100. Where is Ghazni?
    Ans: In modem Afghanistan

  101. To which deity was the temple of Somnath dedicated?
    Ans: Shiva

  102. ho wrote the Ramayana in Tamil?
    Ans: Kamban

  103. Who was the only woman to ascend the throne of Delhi?
    Ans: Razia Sultana

  104. Who founded the city of Hyderabad?
    Ans: Mohammad Quli Qutub Shah

  105. Where is the famous Kamakhya temple (Kamakshi)?
    Ans: At Guwahati

  106. Who took care of Shah Jahan when he was kept imprisoned by Aurangzeb?
    Ans: Jahanara, Shah Jahan's daughter.

  107. During the reign of which Mughal Emperor was the peacock throne made?
    Ans: Shah Jahan

  108. Where did the English set up their first factory?
    Ans: Surat

  109. Who was the first Afghan to be seated on the throne of Delhi?
    Ans: Buhlul Khan Lodi (in April 1451)

  110. Who fought the second battle of Panipat?
    Ans: Akbar and Himu

General Knowledge Indian Culture Questions and Answers General Knowledge Indian Culture Questions and Answers Reviewed by Job today on 15:39 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.