Download our Android app to get updates on your mobile

GK (General Knowledge) Indian Culture Questions and Answers

General Knowledge Indian Culture Questions and Answers Set 7
  1. Who wrote Lilavati, a treatise on Algebra
    Ans: Bhaskaracharya

  2. What title did Himu adopt after he occupied Agra and Delhi by defeating its Mughal governor?
    Ans: Raja Vikramaditya

  3. Who were the opponents at the battle of Khanua?
    Ans: Rana Sanga and Babur

  4. rom whom did the Portuguese capture Goa?
    Ans: Sultan of Bijapur

  5. What was Shivaji's council of ministers known as?
    Ans: The Ashla Pradhan Mandal

  6. What was the capital of the Bahmani kingdom?
    Ans: Gulbarga

  7. What was the original name of the town Daulatabad?
    Ans: Deogiri (Devgiri)

  8. Which ruler introduced the concept of token currency in India?
    Ans: Muhammad Bin Tughlaq

  9. Who was the guru of Harihara and Bukka?
    Ans: Vidyaranya. He was the one who readmitted them into the Hindu fold

  10. Who were the first two kings of the Vijayanagara Empire?
    Ans: Harihara and Bukka

  11. Who founded the Bahmani Kingdom?
    Ans: Alauddin Hasan

  12. Who was born in Talwandi in 1469?
    Ans: GuruNanak

  13. Which language did the Turks introduce into India?
    Ans: Persian

  14. Who built a new city at Delhi called Dinpanah?
    Ans: Humayun

  15. What was the original name of Raja Birbal?
    Ans: Mahesh Das

  16. Which Mughal port city did Shivaji attack in 1664?
    Ans: Surat

  17. What gift did Humayun offer Babur after Babur arrived in Agra following the first Battle of Panipat?
    Ans: The Koh-i-nur.

  18. Who was the guru of Swami Vivekananda?
    Ans:Ramakrishna Paramhansa

  19. Name India's first newspaper?
    Ans: Bengal Gazette

  20. Who started the Swatantra Party?
    Ans: C. Rajagopalachari.

  21. Who was the first Indian to be elected to the leadership of the Communist International?
    Ans: M.N. Roy

  22. Who was the first President of the Indian National Congress?
    Ans: Womesh Chandra Banerji

  23. Who was the first Indian woman President of the Indian National Congress?
    Ans: Sarojini Naidu

  24. When did Mahatma Gandhi become the President of the Indian National Congress?
    Ans: 1924

  25. Who was the President of the Congress in 1947 at the time of Independence?
    Ans: Rajendra Prasad

  26. Who gave the first call for the freedom struggle in 1857?
    Ans: Mangal Pandey

    More GK Question and Answers

GK (General Knowledge) Indian Culture Questions and Answers GK (General Knowledge) Indian Culture Questions and Answers Reviewed by Job today on 15:39 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.