Indian Culture - General Knowledge Questions and Answers

Indian Culture - General Knowledge Questions and Answers Set 4

  1. The ratio of width of our National flag to its length is
    Ans: 2:3

  2. Rabindranath Tagore's 'Jana Gana Mana' has been adopted as India's National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?
    Ans: Only the first stanza

  3. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity
    Ans: Jaganath

  4. The book of Parsis is
    Ans: Zend Avesta

  5. Which of the following dances is a solo dance?
    Ans: Ottan Thullal

  6. The National Anthem was first sung in the year
    Ans: 1911

  7. Thillana is a format of
    Ans: Baharatanatyam

  8. 'Madhubani', a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
    Ans: Bihar

  9. 'Natya - Shastra' the main source of India's classical dances was written by
    Ans: Bharat Muni

  10. Kathak is a classical dance of
    Ans: North India

  11. The head quarters of Sahitya Akademi is at
    Ans: New Delhi

  12. The dance encouraged and performance from the temple of Tanjore was
    Ans: Bharatanatyam

  13. The last Mahakumbh of the 20th century was held at
    Ans: Haridwar

  14. The National Song of India was composed by
    Ans: Bankim Chandra Chatterji

  15. Who composed the famous song 'Sare Jahan SeAchha'?
    Ans: Mohammad Iqbal

  16. In which estivals are boat races a special feature?
    Ans: Onam

  17. Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?
    Ans: Buddhism

  18. The practice of military governorship was first introduced in India by the –
    Ans: Greeks

  19. Who put up the most stiff resistance against the British in India?
    Ans: The Marathas

  20. Which amidst the following sites/monuments is not on the UNESCO’s list of World Cultural Heritages
    Ans: Tirupati-Thirumala Temples

  21. The ancient Indian play Mudrarakshasa of Visakhadutt has its subject on
    Ans: The court intrigues at the time of Chandragupta Maurya

  22. Which place is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
    Ans: Lucknow

  23. The Raga which is sung early in the morning is
    Ans: 92nd Todi

  24. Whichdynasties was ruling over North India at the time of Alexander's invasion ?
    Ans: Nanda

  25. Mohiniattam dance from developed originally in which state?
    Ans: Kerala

  26. Garba is associated with which state?
    Ans: Gujarat

  27. Who among the following streamlined the Maratha administration after Sambhaji?
    Ans: Raja Ram

  28. Who defeated whom in the second Battle of Tarain (1192 A.D)?
    Ans: Mohammed Ghauri defeated Prithviraj

  29. Who issued a token currency in copper coins between A.D 1329 and 1330?
    Ans: Muhammad-bin-Tughlaq

  30. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the 'jagdamba' by his Muslim subjects because of this belief in secularism?
    Ans: Ibrahim Adil Shah

  31. Mansabdari system was introduced in Mughal administration by -
    Ans: Akbar

  32. 'Dandia' is a popular dance of
    Ans: Gujarat

  33. 'Chauth' was
    Ans: Land tax levied by Shivaji on neighboring states

  34. Thillana is a format of
    Ans: Bharatanatyam

  35. The Indus Valley Houses were built of -
    Ans: Bricks

  36. The words 'Satyameva Jayate' inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from
    Ans: Mundak Upanishad

  37. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the development of art under the -
    Ans: Chalukyas

  38. Mohiniattam dance from developed originally in
    Ans: Kerala

  39. Tansen, a great musician of his time, was in the court of –
    Ans: Akbar

  40. Gujarat folk dance?
    Ans: Garba

  41. The Court language of the Mughals was –
    Ans: Persian

  42. Which Academy is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India
    Ans: Sangeet Academy

  43. Who was sent to foreign countires by Asoka to preach Buddhism?
    Ans: Sanghamitra

  44. Who Hindu religious teacher was called to the Ibadat Khana of Emperor Akbar?
    Ans: Purushottama

  45. Gautam Buddha was born in –
    Ans: Lumbini

  46. 'Natya - Shastra' the main source of India's classical dances was written by
    Ans: Bharat Muni

  47. The Indus valley people were familiar with the use of –
    Ans: Tin, Lead and copper

  48. The founder of the pala dynasty of Bengal was –
    Ans: Gopala

  49. The words 'Satyameva Jayate' inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from –
    Ans: Mundak Upanishad

  50. Musical instrument 'sitar' is the combination of –
    Ans: Veena and Piano

  51. For first time the Department of Public works was established by
    Ans: Firoz shah Tughlaq

  52. Losoong is a festival which is celebrated in –
    Ans: Sikkim

  53. Thaipusam festival is celebrated by which of the following communities?
    Ans: Tamil

  54. The Flamingo Festival is celebrated in
    Ans: Andhra Pradesh

  55. The Sangai Festival is organized in
    Ans: Manipur

  56. Father of Muslim Renaissance in Bengal
    Ans: Nawab Abdul Latif Khan

  57. One religion, one caste and one God for mankind
    Ans: Sri Narayan Guru

  58. The Varkari sect in Maharashtra was founded by
    Ans: Dhynaeshwar

  59. God knows man’s virtues and inquires not his caste; in the next world there is no caste. This teaching is of __?
    Ans: Guru Nanak

  60. The author of Kitab-ur-Rehla?
    Ans: Ibn-i-Batuta

  61. ______ is the hallmark feature of the Dravida style of temple architecture?
    Ans: Vimana

  62. The first Indian poetic work in English?
    Ans: Kashi Prasad Ghosh

  63. Santhara is a religious ritual related to ___?
    Ans: Jain

  64. The birth place of Guru Nanak
    Ans: Nankana Sahib

  65. Famous sufi saint Nizamuddin Auliya settled in Delhi during the times of __:
    Ans: Akbar

  66. Where is the Tagore Centre for the Study of Culture and Civilization ?
    Ans: Simla

  67. Rajgir Mahotsav is celebrated in _
    Ans: Bihar

  68. Hornbill Festival is celebrated in which state of India?
    Ans: Nagaland

  69. In Indian musical terminology, what is the feminine of Raga?
    Ans: Ragini

  70. What term is used for initiation into Sikhism?
    Ans: Pahul

  71. What name was given to the city of Yathrib by Prophet Mohammed?
    Ans: Medina

  72. What is the interval between two 'Maha Kumbh' melas at the same place?
    Ans: 12 Years

  73. Who founded 'Yoga Shastra' the school of Hindu philosophy
    Ans: Patanjali

  74. The Meenakshi temple at Madurai is the monument of
    Ans: Pandyas

  75. Tirupati temple of Lord Venkateswara is situated in which state
    Ans: Andhra Pradesh

  76. Bhagavata Mela is a folk dance of
    Ans: Andhra Pradesh

  77. Which is the fist takie film
    Ans: The Jazz Singer in 1927

  78. Who is known as Barefoot Painter
    Ans: M.F. Hussain

  79. Who is considered as the father of Jainism
    Ans: Mahavira

  80. The oldest Veda is
    Ans: Rig veda

  81. Ramakrishna Mission was established by
    Ans: Swamy Vivekananda

  82. The Simhastha Kumbh Mela was held at
    Ans: Nasik

  83. Keleucharan Mahapatra was an exponent in
    Ans: Odissi

  84. Sattriya is a classical dance form of which State?
    Ans: Assam

  85. Which is the folk dance of Andhra Pradesh?
    Ans: Kolattam

  86. Who had introduced Police system in India?
    Ans: Lord Cornwallis

  87. Which of the raga is not composed by Tansen?
    Ans: Deepak Raga

  88. Badaam Halwa is a popular __________ dish
    Ans: Mugulai

  89. Which imaginary place is used in R.K. Narayan’s stories?
    Ans: Malgudi

  90. Which novel Rabindra Nath Tagore won the Noble Prize for?
    Ans: Gitanjali

  91. Who has written famous novel ‘Devdas’?
    Ans: Saratchandra Chattopadhyay

  92. ‘Panchatantra’ is originally written by _____________.
    Ans: Vishnu Sharma

  93. Which Veda Sanskrit literature has begun from?
    Ans: Rigveda

  94. The universities of Calcutta, Madras and Bombay were founded in the year—
    Ans: 1857

  95. The local name of Mohanjodaro is—
    Ans: Mound of the Dead

  96. The first railway line in India was opened in the year—
    Ans: 1853

  97. Shivaji died in the year—
    Ans: 1680

  98. In which century did the famous Chinese pilgrim Fahien visit India ?
    Ans: 5th century A.D.

  99. Who was the Hindu king shown playing veena on the ancient-coins ?
    Ans: Samudra Gupta

  100. Mahabalipuram was established by the—
    Ans: Pallavas

Indian Culture - General Knowledge Questions and Answers Indian Culture - General Knowledge Questions and Answers Reviewed by Job today on 15:38 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.