Download our Android app to get updates on your mobile

Indian Culture General Knowledge Questions and Answers

Indian Culture General Knowledge Questions and Answers Set 5

  1. Alexander invaded India in
    Ans: 326 BC

  2. The Mauryan Empire was established in
    Ans: 322 BC

  3. The First Mughal Emperor of India was
    Ans: Babur

  4. Taj Mahal was built by
    Ans: Shahjahan

  5. Lala Lajpat Rai was also known as
    Ans: Lion of Punjab

  6. Chandragupta II was also known as
    Ans: Vikramaditya

  7. The city of Fatehpur Sikri was built by
    Ans: Akbar

  8. The Red Fort in Delhi was built by
    Ans: Shahjahan

  9. Battle of Panipat was faught in
    Ans: 1761 AD

  10. The first President of India was
    Ans: Dr.Rajendra Prasad

  11. "Swaraj is my birthright!" was said by
    Ans: Bal Gangadhar Tilak

  12. The capital of Mysore during the rule of Tipu Sultan was
    Ans: Srirangapatnam

  13. Battle of Plassey was fought in
    Ans: 1757 AD

  14. The first Governor-General of Bengal under the East India Company was
    Ans: Warren Hastings

  15. Ashoka was born in
    Ans: 269 BC

  16. Permanent settlement in Bengal was introduced by
    Ans: Lord Cornwallis

  17. The last Governor-General of India was
    Ans: Dr.C. Raja Gopala Chary

  18. The first session of the Indian National Congress was held at
    Ans: Mumbai

  19. Quit India Movement started in the year
    Ans: 1942 AD

  20. Sir Thomas Roe,English Ambassador, visited India during the reign of
    Ans: Jahangir

  21. In the battle of Plassey, Lord Clive defeated
    Ans: Siraj-ud-Daula

  22. The city of Calcutta was founded in
    Ans: 1690 AD

  23. The capital of king Vikramaditya's kingdom was
    Ans: Ujjain

  24. The first Viceroy of India was
    Ans: Lord Canning

  25. he name of the famous horse of Rana Pratap was
    Ans: Chetak

  26. The Grand Trunk road was built during the reign of
    Ans: Shersa Suri

  27. Tipu Sultan was born in
    Ans: 1750 AD

  28. Home Rule Movement was started by
    Ans: Annie Besant

  29. Shivaji was crowned in
    Ans: 1664 AD

  30. East India Company was established in the year
    Ans: 1600 AD

  31. The capital city of ancient India was
    Ans: Indraprastha

  32. The first woman ruler in India was
    Ans:Razia Begum

  33. The capital of the Mauryan was
    Ans: Patliputra

  34. he construction of Qutb Minar in Delhi was completed by
    Ans: Ala-ud-din

  35. Din-i-Ilahi was founded by
    Ans: Akbar

  36. Rabindranath tagore was born in
    Ans: 1861 AD

  37. The most famous king of Vijayanagar Empire was
    Ans: Krishnadevaraya

  38. Khan Abdul Gaffar Khan was also known as
    Ans: Frontier Gandhi

  39. Samudra Gupta is popularly known as
    Ans: Napolean of India

  40. The first Tamil hero who fought against the British was
    Ans: Veerapandya Kattabomman

  41. Akbar's tomb is situated at
    Ans: Sikandrabad

  42. Gautama Buddha was the son of
    Ans: Shuddhodan

  43. Shivaji's mother was
    Ans: Jeejiabai

  44. Gandhiji's mother was
    Ans: Puthali Bai

  45. The political teacher of shivaji was
    Ans: Dadoji Konddev

  46. Timur invaded India in the year
    Ans: 1398 AD

  47. Mahmud Ghazni was the son of
    Ans: Sabaktageen

  48. The city of Ahmedabad was established by
    Ans: Ahmed Shah I

  49. Rani padmini was
    Ans: Queen of Rana Ratna simha,the king of Chittoor

  50. The real name of Babar was
    Ans: Zahiruddin Muhammed

  51. The meaning of the word "Babar" is
    Ans: Tiger

  52. Vijayasthamba is located at
    Ans: Chittoor Fort

  53. Timur was the ruler of
    Ans: Samarkhand,Central Asia

  54. The Indian social reformer who fought for the abolition of Sati was
    Ans: Rajaram Mohan Roy

  55. The first British Governor General of free India was
    Ans: Lord Mountbatten

  56. Dadabhai Naoroji was associated with the theory of
    Ans: "Drain of Wealth"

  57. The kingdom of South India well known for its Naval power was
    Ans: The Cholas

  58. Aligarh Muslim University was founded by
    Ans: Sir Syed Ahmed Khan

  59. The first Indian ruler who prohibited Sati was
    Ans: Akbar

  60. The Mughal ruler who was to recruit Rajput nobles in his administration was
    Ans: Akbar

  61. The reforms announced by the British Govt.in 1909 are known as
    Ans: The Morle-Minto Reforms

  62. The architect who designed the capital City of New Delhi was
    Ans: E.L.Lutyens

  63. At the time of independence, the number of princely states in India were
    Ans: 552

  64. The Indian Prime Minister known as "Man of Peace" was
    Ans: Lal Bahadur Shastri

  65. The Indian king who fought the last Anglo-Mysore War against the English was
    Ans: Tipu Sultan

  66. Kohinoor Diamond was taken away by
    Ans: Nadir Shah

  67. The full name of Shahjehan was
    Ans: Khurram Shihabuddin Mohammed Shahjehan

  68. The Bardoli satyagraha was started by
    Ans: Gandhiji

  69. The founder of Arya Samaj was
    Ans: Swamy Dayanand Saraswati

  70. The Governor General who abolished Sati was
    Ans: Lord William Bentinck

  71. Bihar was earlier known as
    Ans: Magadha

  72. Agra was earlier known as
    Ans: Akbarabad

  73. "Harsha Charit" was written by
    Ans: Banabatta

  74. Chandragupta Maurya spent the last days of his life at
    Ans: Sravanabelagola

  75. Jalianwala Bagh Massacre took place at
    Ans: Amritsar

  76. Vijayanagar kingdom was situated on the banks of river
    Ans: Tungabhadra

  77. In 1498,the sea route to india was discovered by
    Ans: Vasco-da-gama

  78. King Bhoja was from the which dynasty
    Ans: Pratihara

  79. The period 1206 Ad to 1526 AD is known as
    Ans: The Delhi Sultanate

  80. Agra city was founded by
    Ans: Sikandar Lodhi

  81. Vijaynagar Empire was founded by
    Ans: Harihara and Bukka

  82. The Vijayanagar kings fought frequent wars with the
    Ans: Bahamani Sultans

  83. The last king of the Vijayanagar empire was
    Ans: Rama Raya

  84. Shankaracharya was associated with which movement
    Ans: Bhakti

  85. Ramanuja preached the philosophy of
    Ans: Vishishtadvaita

  86. The followers of Ramanuja are known as
    Ans: Vaishnavas

  87. Kabir was the disciple of
    Ans: Ramanand

  88. The founder of Sikh religion was
    Ans: Guru Nanak

  89. Babar defeated Ibrahim Lodhi in the year
    Ans: 1526 AD

  90. Babar died in the year
    Ans: 1530 AD

  91. Humayun was defeated by
    Ans: Sher Shah Suri

  92. Humayun died at the age of
    Ans: 48 Years

  93. Akbar was crowned in the year
    Ans: 1556 AD

  94. In the second battle of Panipat, Akbar defeated
    Ans: Himu

  95. Akbar died in the year
    Ans: 1605 AD

  96. The original name of Nurjahan was
    Ans: Mehrunisa

  97. Jehangir was known for his
    Ans: Justice

  98. Jehangir died in the year
    Ans: 1627 AD

  99. Aurangzeb was the son of
    Ans: Shahjehan

  100. Aurangzeb died in the year
    Ans: 1707 AD



    More GK Question and Answers
Indian Culture General Knowledge Questions and Answers Indian Culture General Knowledge Questions and Answers Reviewed by Job today on 15:39 Rating: 5
Powered by Blogger.