Download our Android app to get updates on your mobile

Quantitative Aptitude Quiz

1. Find the number of ways in which 5 different beads can be arranged to form a necklace.
(1) 120
(2) 60
(3) 30
(4) 12
(5) None of these


2. A card is drawn from a pack of playing cards, what is the probability of getting either a red or a queen?
(1) 4/13
(2) 7/13
(3) 1/13
(4) 1/26
(5) None of these

3. A man rows 20 km downstream and 16 km upstream taking 4 hours each time. What is the speed of current?
(1)0.4 kmph
(2)0.5 kmph
(3)0.6 kmph
(4)0.1 kmph
(5) None of these

4. On selling an item for Rs 20 a man gains 25%. In order to gain 40% what will be the increase in it’s selling price.
(1)Rs 3.40
(2)Rs 3
(3)Rs 2.62
(4)Rs 2.40
(5) None of these

5. The sum of money that will give Rs 2 as simple interest per day at the rate of 8% per annum is
(1)Rs 9125
(2)Rs 7236
(3)Rs 6382
(4)Rs 9262
(5) None of these

6. X can do a piece of work in 20 days and Y can do it in 10 days. They started together, but after 6 days X leaves off. Y will do the rest work in
(1) 1 day
(2) 2 days
(3) 7/3 days
(4) 3 days
(5) None of these

7. A radio is sold for Rs 990 at a profit of 10%. What would have been the gain or loss in percentage had it been sold for Rs 880?
(1) 19/3%  gain
(2) 17/3% loss
(3) 17% gain
(4) 20/9% loss
(5) None of these

8. In an exam, 60% of the total student passed. If the number of failed students is 320 then the total number of students is
(1)600
(2)700
(3)800
(4)900
(5) None of these

9. A cycle is bought for Rs 840 and sold at Rs 920. What is the percentage gain
(1)10.50%
(2)8.52%
(3)7.35%
(4)9.52%
(5) None of these

10. If Raj’s salary is 30% more than Amar’s salary, the how many percent is Amar’s salary less than that of Raj’s?
(1)56%
(2)23.07%
(3) 50/3%
(4)50.6%
(5) None of these




ANSWERS

1. (4)
According to formula:
Number of arrangements = (5-1)!/2 = 12

2. (2)
26/52 + 2/52 = 28/52 = 7/13

3. 2;
Speed downstream = 20/4 = 5 kmph
Speed upstream = 16/4 = 4 kmph
Speed of current = 1/2 * (5-4)= 0.5 kmph

4. 4
SP = 20, gain = 25%
CP = 100/125 * 20 = Rs 16
Now, CP = 16, gain = 40%
SP =  140/100 * 16 = 22.40
Increase = 22.4 – 20 = 2.4

5. 1
Annual intetest = Rs 365 × 2 = Rs 730
Rate = 8%
Sum = (100 * 730)/8 = Rs 9125

6. 1
(X + Y)’s 6 days’ work = 6 * (1/20 + 1/10) = 9/10
Remaining work = 1 - 9/10 = 1/10
1/10 work is done 2y Y in 10 * 1/10 = 1 day

7. 4
Let the CP is Rs x.
Then, x * 110/100  = 990
x = 900
Now CP is Rs 900 and SP is 880.
% loss =  20/900 * 100 = 20/9%

8. 3
Let the number of student is x out of that 40% have failed.
40/100 * x = 320
x = 320 * 100/40 = 800

9. 4
CP = Rs 840 and SP = Rs 920
Gain = 920 – 840 = Rs 80
gain percentage = 80/840 * 100 = 9.52%

10. 2;
Amar’s salary is less than of Raj 2y
(R/100 + R * 100)% = (30/(100 + 30) * 100)%
(30/130 *100 )% = 300/13% = 23% APPROX

Quantitative Aptitude Quiz Quantitative Aptitude Quiz Reviewed by Job today on 16:59 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.