Download our Android app to get updates on your mobile

Quantitative Quiz - Competitive Exams

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
A committee prepared a list of twenty players each in Test, ODI and T20 cricket tournaments, out of 39 players. Three players are there who are in Test and ODI list but not in T20. Four players are there who are in Test and T20 list but not in ODI, and same number of players are there who are in all the three lists.



1. How many players are there who are in exactly one list?
(1) 18
(2) 20
(3) 22
(4) 24
(5) 32

2. How many players are there who are in exactly two lists?
(1) 13
(2) 15
(3) 17
(4) 19
(5) 20

3. How many players are there who are in at least in two lists?
(1) 11
(2) 14
(3) 17
(4) 21
(5) 28

4. How many players are there who are in at most in two lists?
(1) 33
(2) 35
(3) 37
(4) 39
(5) 41

5. How many players are there who are in ODI and T20 list but not in Test lists?
(1) 10
(2) 8
(3) 6
(4) 4
(5) 2

Directions (6 - 10 ) :  Study the graph carefully and answer the questions given below it.



6. What percent of total spending is spent on Tennis?
1. 12 ½ %
2.  22 ½ %
3.  25%
4.  45%
5.  None of these

7. How much percent more is spent on Hockey than that on Golf?
1.  27 %
2.  37 %
3.  37.5 %
4.  75 %
5.  None of these

8. If the total amount spent on sports during the year be Rs. 1,80,00,000 , the amount spent on Basketball exceeds on Tennis by:
1. Rs. 2, 50,000
2. Rs. 3, 60,000
3. Rs.3, 75,000
4. Rs. 4, 10,000
5. None of these

9. How much percent less is spent on Football than that on Cricket?
1.  22 2/9 %
2.  27 %
3.  33 1/3 %
4.  37 1/7 %
5.  None of these


ANSWERS

9 + 3 + 13 – x + 4 + 4 + x + 12 – x = 39
45 – x = 39
x = 45 – 39 = 6

1. (3)  9 + 7 + 6 = 22
2. (1)  6 + 4+ 3 = 13
3. (3)  6 + 4+ 3 + 4 = 17
4. (2) 6 + 4+ 3 + 22 = 35
5. (3)

Solutions (6-9)
6. (1) Percentage of money spend on Tennis = [(45 /360)] X 100% = 12 ½

7.  (4)
Let the total spending on sports be Rs. x. Then,
Amount spent on Golf = Rs  [(36x/ 360 )] = Rs. x/ 10
Amount spent on Hockey = Rs [ ( 63x/360)]= Rs. 7x /40
Difference = Rs. [(7x /40) – (x/10)]  = Rs 3x/40
Required percentage = Rs. [ (3x/40)/ x /10) * 100] % = 75%

8. (1)
Amount spent on Basketball exceeds that on Tennis by:
Rs. [ (50 - 45)/ 360) * 1,80,00,000]= Rs. 2,50,000.

9. (3)
Let the total spending on sports be Rs. x. Then,
Amount spent on Cricket = Rs [( 81/360) * x ) = Rs. 9x/40
Amount spent on Football = Rs [( 54/360) *x] = Rs. 3x/20
Difference = Rs. [ ( 9x /40) – ( 3x/20) ] = Rs. 3x/40
Required percentage = Rs. [ (3x/40/ 9x/40) * 100)] % = 33 1/3 %
Quantitative Quiz - Competitive Exams Quantitative Quiz - Competitive Exams Reviewed by Job today on 16:27 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.