Download our Android app to get updates on your mobile

Banking & Current Affairs Quiz - Competitive Exams

1).There is a change in the base year pushed up the economic growth rate for 2013-14 to 6.9%. The base year for computing national accounts has been revised from 2004-05 to________.
a) 2009-10
b) 2008-09
c) 2006-07
d) 2005-06
e) 2011-12

2). A contract of insurance is a contract of ‘indemnity’. This is applicable to all types of insurances except
a) Life insurance
b) Personal accident insurance
c) Sickness insurance
d) All the above
e) None of these

3).Which financial institution, established in 1978, which insures all bank deposits, such as savings, fixed, current, and recurring deposits for up to a certain limit?
a) GIC
b) DICGC
c) LIC
d) BCSBI
e) None of these
4). Phee Teik Yeoh, is the present CEO _________ in India?
a) GoAir
b) Indigo Airlines
c) Vistara Airlines
d) Spicejet
e) Jet Airways
5). President Pranab Mukherjee visited which of the following countries starting 7 May? He attended the victory day parade in that country.
a) China
b) South Korea
c) Italy
d) France
e) Russia

6).Which pairs of countries and their central banks are not matched correctly?
a) Canada-Reserve Bank of Canada
b) Switzerland-Swiss National Bank
c) UK-Bank of England
d) Sri Lanka-Central Bank of Sri Lanka
e) China-People’s Bank of China

7).According to Reverse Bank of India, the bad loans of nationalized banks has increased. It also means ____________?
a) NPAs of the banks have increased.
b) The loan portfolio of these banks shrinked in this period
c) Banks lent much in this period.
d) Banks have not earned good profit during the period.
e) None of these
8). Chief Minister of ________, TR Zeliang has won the trust vote in the 60-member Assembly?
a) Arunachal Pradesh
b) Manipur
c) Nagaland
d) Tripura
e) Mizoram
9).Patrick Modiano was awarded the 2014 Noble Prize for _________
a) Physics
b) Medicine
c) Economic Sciences
d) Literature
e) Chemistry
10). Ministry of Commerce and Industry organized The Global Exhibition on Services (GES) on 23-25 April, 2015 at________.
a) New Delhi
b) Noida
c) Hyderabad
d) Gurgaon
e) Bengaluru

11).What is the name of the winter storm that hit US in Jan 2015?
a) Juno
b) Elena
c) Baker
d) Katrina
e) Camille
12).Name the author of the book “The Lowland”, who has won the DSC Prize for Literature, which is one of the South Asia’s top literacy Award?
a) Kiran Desai
b) Arundhati Roy
c) Jhumpa Lahiri
d) Anita Desai
e) None of these
13).What is the committee of FCI, which has recommended reduction in coverage of population form 67 per cent to 40 per cent under the National Food Security Act?
a) Manohar Joshi Committee
b) Ram Naik Committee
c) Vajubhai Vala Committee
d) Shanta Kumar Committee
e) None of these
14).Which of the following statement is correct with respect to buying and maintained an insurance policy?
a) A policy can be bought or maintained in electronic as well as paper form simultaneously
b) A policy can be bought or maintained only in paper form
c) A policy can be bought or maintained only in electronic form
d) A policy can be bought or maintained either in electronic or paper form
e) None of these

15)._______ Act, 1972 was passed to nationalize the entire general insurance business in India?
a) Insurance
b) GIBNA
c) IRDA
d) Companies
e) None of these

ANSWERS:
1. e
2. d
3. b
4. c
5. e
6. a
7. a
8. c
9. d
10. a
11. a
12. c
13. d
14. d
15. b

Banking & Current Affairs Quiz - Competitive Exams Banking & Current Affairs Quiz - Competitive Exams Reviewed by Job today on 10:45 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.