Download our Android app to get updates on your mobile

General Awareness - SBI PO/IBPS/RBI - Upcoming Exams

Dear Readers,
We will provide you all a General Awareness quiz at this time which will be on the pattern of the section which is coming in actual examinations like SBI PO MAINS,IBPS RRB PO/CLERK, RBI OFFICE ASSISTANT,etc . So participate in the quiz as this will help you all to score good marks in your examination.

1).World No Tobacco Day is observed on__________.
a) May 30th
b) May 31st
c) May 1st
d) May 28th
e) None of these

2).In which country the world’s first facial recognition ATM Machine was  launched?
a) Germany
b) Russia
c) US
d) China
e) None of these

3).Which among the following state has launched the Swachhata Saptapadi  Scheme?
a) Maharashtra
b) Madhya Pradesh
c) Bihar
d) Assam
e) None of these

4).Where was the new Bank Note Paper Line has been launched?
a) Gangtok
b) Hoshangabad
c) Nepanagar
d) Nagpur
e) None of these

5).Which among the following bank has launched online application procedure  to apply for loans and get e-approval?
a) Axis
b) SBI
c) ICICI
d) HDFC
e) None of these

6).International Day of United Nations Peacekeepers is observed on__________.
a) May 28
b) May 29
c) May 30
d) May 31
e) None of these

7).The headquarters of Organization for the Prohibition of Chemical Weapons  is located at________.
a) New york
b) Geneva
c) Berne
d) Hague
e) None of these

8).Which among the following state has decided to withdraw the Armed Forces  Special Powers Act (AFSPA), 1958 from the remaining areas of the state?
a) Manipur
b) Assam
c) Tripura
d) Meghalaya
e) None of these

9).Nico Rosberg, famous Mercedes racing driver has won the Monaco Grand Prix Formula 1 World Championship which was held at Monaco. He belongs to which of  the following country?
a) Spain
b) Scotland
c) Germany
d) Netherland
e) None of these

10).Among the following bank which has launched voice password facility for users?
a) HDFC
b) Axis Bank
c) ICICI
d) SBI
e) None of these

11) RBI has directed commercial banks to resolve ATM transaction-related  complaints within seven working days. If a commercial bank is unable to do so then it has to pay Rs.____per day as compensation.
a) 50     
b) 100     
c) 200     
d) 225
e) None of these

12) RTGS as well as NEFT uses
a) UTR Number
b) MICR    
c) IFSC    
d) DNS
e) None of these

13) SWIFT is a commonly used acronym in the banking industry. The ‘I’ in  SWIFT stands for_______.
a) Interbank    
b) International    
c) Intercom     
d) Indian
e) None of these

14) What does the term Open Market Operations refer to?
a) Selling of equities in the open market
b) Selling of commodities in the open market
c) Buying and selling of government securities in the open market
d) Buying and selling of products in the wholesale market
e) None of these

15) Under which act does RBI issue directives to banks?
a) PMLA Act, 2002     
b) RBI Act, 1934
c) DICGC Act, 1961    
d) Banking Regulation Act, 1949
e) None of these

Answers
1) b
2) d
3) a
4) b
5) b
6) b
7) d
8) c
9) c
10)c
11)b
12)c
13)a
14)c
15)d
General Awareness - SBI PO/IBPS/RBI - Upcoming Exams General Awareness - SBI PO/IBPS/RBI - Upcoming Exams Reviewed by Job today on 07:22 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.