Download our Android app to get updates on your mobile

Awards and Honours - General Knowledge - Competitive Exams - 2



1. Who among the following won the Padma Vibhushan Award in 2013 in the category of Science and Technology?
a.) Dr. Vijay Kumar Saraswat
b.) Dr. Ashoke Sen
c.) Prof. Yash Pal
d.) Prof. Mustansir Barma

2. Rahul Dravid was awarded with a national honour for sport in 2013. Which award did he win?
a.) Padma Vibhushan
b.) Padma Bhushan
c.) Padma Shri
d.) Khel Ratna

3. In which year was Sharmila Tagore honoured with Padma Bhushan in the category of Art?
a.) 2010
b.) 2011
c.) 2012
d.) 2013

4. Who among the following was not hounoured with Padma award in 2013 posthumously?
a.) Rajesh Khanna
b.) Jaspal Singh Bhatti
c.) Dr. Ram Krishnan
d.) Dr. Jayaraman Gowrishankar

5. What is Dada Saheb Phalke award awarded for?
a.) Contribution for the growth and development of Indian Cinema.
b.) Contribution in various categories including science, sports.
c.) Contribution in the field of literature
d.) Contribution in the field of peace.

6. Which of the following is India’s highest sporting honour?
a.) Rajiv Gandhi Khel Ratna
b.) Arjuna Award
c.) Dronacharya Award
d.) Dhyan Chand Award

7. Navneet Kaur Dhillon was crowned as Femina Miss India 2013. Which city does she come from?
a.) Lucknow
b.) Visakhapatnam
c.) Patiala
d.) Chandigarh

8. “Baby Nobel” awards are given away by American Economic Association to an American Economist under the age of:
a.) 35
b.) 40
c.) 42
d.) 45

9. Dr. Madhav Chavan who was honoured with Education ‘Nobel Prize’ in Nov- 12 is the CEO of which Indian Organisaton?
a.) Saraswati
b.) Pratham
c.) Stree
d.) Agam

10. Who won FIFA player of the year award for 2013 in male category?
a.) Lionel Messi
b.) Vicente del Bosque
c.) Pia Sundhage
d.) Miroslav Stoch

11. Which Indian Legend was posthumously honoured with Grammy Best World Music Album for “The Living Room Sessions Part I”?
a.) Pt. Ravi Shankar
b.) Pt. Jasraj
c.) Laxmikant
d.) Ustab Amzad Ali

12. ‘Green Oscar’ is also known as:
a.) Greens Award
b.) Oscar Greenery
c.) Whitley Award
d.) Environment Award

13. Who was awarded as ODI cricketer of the year at ICC function in Colombo in Sept 2012?
a.) Kumar Sangakkara
b.) Sunil Narine
c.) Daniel Vettori
d.) Virat Kohli

14. Which is the Asia’s highest honour?
a.) Kyoto Awards
b.) Magsaysay Awards
c.) Mahatma Gandhi International Award
d.) None of the above

15. Who among the following won Noble Prize 2012 in the category of Medicine?
a.) Sir John Gurdon
b.) Mr. Shinya Yamanaka
c.) Both a and b
d.) None of the above

16. Which movie won the Oscar Award 2013 in the category “Best Movie”:
a.) Argo
b.) Life of Pi
c.) Lincoln
d.) Silver Linings Playbook

17. Which movie won the Oscar -2013 award in the category “Best animated film”?
a.) Amour
b.) Django Unchained
c.) Brave
d.) Les Miserables


Answers
1. c
2. b
3. d
4. d
5. a
6. a
7. c
8. b
9. b
10. a
11. a
12. c
13. d
14. b
15. c
16. a
17. c


Also Read:-
More GK Question and Answers
Awards and Honours - General Knowledge - Competitive Exams - 2 Awards and Honours - General Knowledge - Competitive Exams - 2 Reviewed by Job today on 15:47 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.