Download our Android app to get updates on your mobile

Quantitative Aptitude - IBPS CWE-V / SBI PO MAINS / UPCOMING BANK EXAMS

Dear Readers,

we are providing you a Data Interpretation  quiz along with some probability questions that can be helpful for all the exam including SBI PO (Main) / IBPS CWE-PO and many more .Time management is also required to gain mare marks so here we also Providing Time to solve this Quiz.
Time : 6 Minute

Ques (1-5) Study the following graph carefully to answer these questions?
Details about the distribution of employees and expenditure of an organization
          (Distributed Proportionately across the departments)
                   Annual Expenditure on Different items
                      Total Expenditure = Rs. 12 Crores



                       Department-wise distribution of employees 
                                Total number of employees = 1200


1. What was the total expenditure on accounts department?
A) Rs. 16.8 lakhs
B) Rs. 1680 lakhs
C) Rs. 18.6  millions
D) Rs. 16.8  millions
E) None of these.

2. What was per employee expenditure on medical?
A) Rs. 12000
B) Rs. 13000
C) Rs. 12500
D) Rs. 13500
E) None of these.

3. What was the total expenditure on salary of employees in marketting department?
A) Rs. 6.12lakhs
B) Rs. 61.2 millions
C) Rs. 6.12  millions
D) Rs. 176 lakhs
E) None of these.

4.What was the amount spent on eletricity?
A) Rs. 132 millions
B) Rs. 13.2 lakhs
C) Rs. 126  millions
D) Rs. 12.6  lakhs
E) None of these.

5. what was the expenditure on telephone for employees in computer department?
A) Rs. 11.52 lakhs
B) Rs. 11.52 millions
C) Rs. 10.72 lakhs
D) Rs. 10.72 millions
E) None of these.

6. A letter is randomly taken from English alphabets. What is the probability that the letter selected is not a vowel?
A) 5/25
B) 2/25
C) 5/26
D) 21/26
E) None of these

7.  The probability A getting a job is 1/5 and that of B is 1/7 . What is the probability that only one of them gets a job?
A) 2/7
B) 13/35
C) 17/35
D) 1/35
E) None of these.

8. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5?
A) 1/20
B) 9/20
C) 1/5
D) 1/4
E) None of these

9.  Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that one is a club and one is a diamond?
A) 13/52
B) 13/102
C) 13/51
D) 1/3
E) None of these.

10 . A bag contains 4 black, 5 yellow and 6 green balls. Three balls are drawn at random from the bag. What is the probability that all of them are yellow?
A) 1/91
B) 2/81
C) 2/91
D) 5/81
E) None of these.



Solution :
1.   D
2.   B
3.   C
4.   E
5.   A
6.   D
7.   A
8.   B
9.   B
10. C

1. (D) no. of employees in Account = 1200*14/100 = 168
Total Expenditure on accounts department = 120000000*168/1200 =16.8 millions.

2. (B) Annual Expenditure on medical = Rs 120000000*13/100 = Rs. 15600000
Per employee expenditure on medical = 15600000/1200= Rs . 13000

3. (C)  Annual Expenditure on Salary = Rs 120000000*30/100 = Rs. 36000000
no. of employees in Marketing = 1200*7/100 = 204
total expenditure on salary of employees in marketting Department = 36000000/1200*204 = 6.12 millions

4. (E) Amount spent on electricity = 120000000*11/100 = Rs. 132 lakhs.

5. (A) 11.52 lakhs

6. (D) Total alphbets = 26
vowels = 5 .
Alphabets which are not vowels = 26-5 = 21
So Required probability = 21/26

7. (A) Required Probability = 1/5*6/7+ 1/7*4/5= 6/35+4/35= 2/7

8. (B)Total number of tickets = 20
To get a multiple of 3 , the favorable cases are 3,9,6,12,15,18.
Number of ways in which we get a multiple of 3 = 6
P(Multiple of 3)= 6/20
smae as,
P(multiple of 5) = 4/20
There are some cases where we get multiple of 3 and 5. the favorable case for this is 15
so P(Multiple of 3 & 5) = 1/20
So required Probability = 6/20+4/20-1/20 = 9/20

9. (B) Required Probability = (13c1* 13c1)/ 52c2 =  13/102

10. (C) Total number of balls = 4 + 5 + 6 = 15
Required Probability = 5c3/15c3 = 2/91
Quantitative Aptitude - IBPS CWE-V / SBI PO MAINS / UPCOMING BANK EXAMS Quantitative Aptitude - IBPS CWE-V / SBI PO MAINS / UPCOMING BANK EXAMS Reviewed by Job today on 21:32 Rating: 5
Powered by Blogger.