Download our Android app to get updates on your mobile

Reasoning Quiz - Competitive Exams - Banking Exams - 11

Directions—(Q. 1–5) Find out the missing term in the following letternumber series—

1. H 4 W, I 18 V, K 48 T, N 100 Q, ?, W 294 H

(A) P 1485 S
(B) R 180 M
(C) S 198 I
(D) T 206 K
Ans : (B)

2. 1 ED, 2 FD, 3 KH, ?, 15 KG, 48 KF
(A) 12 PX
(B) 6 RI
(C) 9 LV
(D) 8 TQ
Ans : (B)

3. M 4, T 7, P 7, Q 10, S 10, N 13, ?, K 16
(A) V 4
(B) K 7
(C) T 13
(D) G 15
Ans : (C)

4. R 5 P, T 6 M, V 9 J, X 15 G, ?
(A) A 12 L
(B) I 18 X
(C) Z 25 D
(D) U 20 Q
Ans : (C)

5. DGK 0, GKP 3, ?, PVC 15
(A) GKV 5
(B) KPV 8
(C) PVZ 9
(D) KPU 11
Ans : (B)

6. If the first 6 letters of the English Alphabet series are written in reversed order, then the next 6 letters are written in reversed order and so on, and at the end Y is interchanged by Z, then which letter is fourth letter to the right of 13th letter from the left ?
(A) M
(B) N
(C) Q
(D) P
Ans : (B)

7. If the English Alphabet series is written in the reverse order and every alternate letter starting from Y
is dropped, which letter will be exactly in the middle of the remaining letters of the Alphabet series ?
(A) L
(B) O
(C) M
(D) N
Ans : (D)

8. If the letters in each of the following five groups of letters are first rearranged in the alphabetical order and then the groups of letters so formed are rearranged as in a dictionary, which letter group would have its group of letters in the MIDDLE among the five letter-groups ?
MEET, DEAF, ROAD, CODE, LACK
(A) LACK
(B) MEET
(C) ROAD
(D) DEAF
Ans : (C)

9. The letters skipped in between the adjacent letters in the series are followed by equal space. Which of the following series observes this rule ?
(A) HKNGSW
(B) EIMQVZ
(C) SUXADF
(D) RVZDHL
Ans : (D)

10. Select the series in which the letters skipped in between adjacent letters do not decrease in order—

(A) MGVFK
(B) PJXHM
(C) EQZFI
(D) GWIQU
Ans : (B)
Reasoning Quiz - Competitive Exams - Banking Exams - 11 Reasoning Quiz - Competitive Exams - Banking Exams - 11 Reviewed by Job today on 22:29 Rating: 5
Powered by Blogger.