Download our Android app to get updates on your mobile

HCL Placement Paper and Pattern (Technical)

Section I: computer awareness 
  
Section II: Simple C- language 
  
Section III: On pointers & structures and C++, JAVA(only 1 on this) 
  
Section IV: Analytical 
  
  1. Which of the following involves context switch,
  
(a) system call (b) privileged instruction) floating point exception) all the above (e) none of the above
  
Ans: (a)
  
2. In OST, terminal emulation is done in
  
(a) sessions layer b) application layer c) presentation layer (d) transport layer
  
Ans: (b)
  
3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,
  
(a)120 nano secs(b)120 micro secs(c)75 nano secs(d)75 micro secs ans a
  
4. For 1 MB memory, the number of address lines required,
  
(a)11 (b)16 (c)20(d) 24
  
Ans. (c)
  
5. Semaphore is used for
  
(a) synchronization b) dead-lock avoidance (c) box (d) none
  
Ans. (a)
  
6. Parity error checking is used for.........?
  
Ans: a odd numbers of errors
  
7. Address on internet are (Internet IP address is unique for..)
  
a) unique for particular domain
  
b) unique for a particular sub-node list
  
c) unique countrywide
  
d) unique in a network area
  
Ans: b has to be unique in the sub network
  
8. one ans is c Volatile modifier
  
9. OLE is used in
a) inter connection in Unix
  
b) interconnection in WINDOWS
  
c) interconnection in WINDOWS NT
  
ans c(check)
  
10. Convert a given HEX number to OCTAL
  
  11. Macros and function are related in what aspect?
  
(a) recursion
  
(b) varying no of arguments
  
(c) hypo checking
  
(d) type declaration
  
Ans d or a (check)
  
12.Preprocessor does not do which one of the following
  
(a) macro
  
(b) conditional complication
  
(c) in type checking
  
(d) including load file
  
Ans. (c)
  
13. Piggy backing is a technique for
  
a) Flow control
  
b) Sequence
  
c) Acknowledgement
  
d) retransmission
  
Ans. (c)
  
14. In signed magnitude notation what is the minimum
  
value that can be represented with 8 bits
  
(a) -128
  
(b) -255
  
(c) -127
  
(d) 0
  
Ans a
  
15. There is an employer table with key fields as employer number data in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.
  
(a) select A employee number from employee A , w here exists from employee B where A employee no. = B employee having (count(*) mod n)=0
  
(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number=B employ number group by employee number having(count(*) mod n=0 )
  
(c) both (a) & (b)
  
(d) none of the above
  
15. Type duplicates of a row in a table customer with on uniform key field customer number you can see
  
a) delete from customer where customer number exists (select distinct customer number from customer having count )
  
b) delete customer a where customer number in b rowid 

c) delete customer a where customer number in( select customer number from customer a, customer b )
  
d) none of the above
HCL Placement Paper and Pattern (Technical) HCL Placement Paper and Pattern (Technical) Reviewed by Job today on 07:27 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.