Download our Android app to get updates on your mobile

HCL Placement Paper Conducted On 22 March 2004 (Technical)

Paper: HCL Placement Paper Conducted On 22 March 2004 (Technical)

Section A 

1. Which of the following involves context switch,

(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception                                                                                            (d) all the above
(e) none of the above

Ans: (a)


2. In OST, terminal emulation is done in

(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer

Ans: (b)


3. For a  25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,

(a)120 nano secs
(b)120 micro secs
(c)75 nano secs
(d)75 micro secs


4. For 1 MB memory, the  number of address lines required,

(a)11
(b)16 
(c)22
(d) 24

Ans. (b)


5. Semaphore is used for

(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none

Ans. (a)


6. Which holds true for the following statement

     class c: public A, public B

a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none

Ans. (a)


7. Question related to java


8. OLE is used in

a) inter connection in unix 
b) interconnection in WINDOWS
c) interconnection in WINDOWS NT


9.  Convert a given HEX number to OCTAL


10. Macros and function are related in what aspect?

(a)recursion
(b)varying no of arguments
(c)hypochecking
(d)type declaration


11.Preproconia.. does not do which one of the following

(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file

Ans. (c)


12. Piggy backing is a technique for

a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement 
d) retransmition

Ans. (c)


13. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits

(a) -128
(b) -255
(c) -127
(d) 0


14. There is an employer table with key fields as employer number data in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.

(a) select A employee number from employee A , where exists from employee B where A employee no. >= B employee having (count(.) mod n)=0
(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number>=B employ number group by employee number having(count(.) mod n=0 )
(c) both (a) & (b)
(d) none of the above


15. Type duplicates of a row in a table customer with non uniform key field customer number you can see

a) delete from costomer where customer number exists( select distinct customer number from customer having count )
b) delete customer a where customer number in b rowid
c) delete customer a where custermor number in( select customer number from customer a, customer b )
d) none of the above


Section B

1. Given the following statement
     enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may} 
     What is the value of may?

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above


2.  Find the output for the following C program

main
{int x,j,k;
j=k=6;x=2;
x=j.k;
printf("%d", x);


3. Find the output for the following C program

fn f(x)
{ if(x<=0)
return;
else f(x-1)+x;
}


4.  Find the output for the following C program

i=20,k=0;
for(j=1;j<i;j=1+4.(i/j))
{k+=j<10?4:3;
}
printf("%d", k);

Ans. k=4


5. Find the output for the following C program

int i =10
main()
{int i =20,n; 
for(n=0;n<=i;)
{int i=10;
i++;
}
printf("%d", i);

Ans. i=20


6.  Find the output for the following C program

int x=5;
y= x&y


7.Find the output for the following C program

Y=10;
if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10)
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);


Ans. 13


8. Find the output for the following C program

f=(x>y)?x:y

a) f points to max of x and y 
b) f points to min of x and y
c)error

Ans. (a)


9.  What is the sizeof(long int)

(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent
(d) 8 bytes


10. Which of the function operator cannot be over loaded

(a)  <=
(b) ?:
(c) ==
(d) .


11. Find the output for the following C program

main()
{intx=2,y=6,z=6; 
x=y==z;
printf(%d",x)
}

Section C (Programming Skills)

Answer the questions based on the following program

STRUCT DOUBLELIST
{ DOUBLE CLINKED
INT DET; LIST VOID
STRUCT PREVIOUS; (BE GIVEN AND A PROCEDURE TO DELETE)
STRUCT NEW; (AN ELEMENT WILL BE GIVEN)
}
DELETE(STRUCT NODE)
{NODE-PREV-NEXT NODE-NEXT;
NODE-NEXT-PREV NODE-PREV;
IF(NODE==HEAD)
NODE
}

Q. In what case the prev was

(a) All cases
(b) It does not work for the last element
(c) It does not for the first element
(d) None of these


Answer the questions based on the following program

VOID FUNCTION(INT KK)
{KK+=20;
}
VOID FUNCTION (INT K)
INT MM,N=&M
KN = K
KN+-=10;
}


Q.  What is the output of the following program

main()
{ int var=25,varp;
varp=&var;
varp p = 10;
fnc(varp)
printf("%d%d,var,varp); 
}

(a) 20,55
(b) 35,35
(c) 25,25
(d)55,55



Section D

1.  a=2, b=3, c=6
    Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c

2. What does the hexanumber E78 in radix 7.

(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112

Ans. (d)


3. 10 : 4 seconds :: ? : 6 minutes

Ans. 900


4. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2.What is  n?

(a) (2 x k + s)/Q
(b) (2 x s x k)/Q
(c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q 
(e) (k + s)/Q


5. From the following statements determine the order of ranking

. M has double the amount as D
. Y has 3 rupess more than half the amount of D

Ans. Data insuffiecient


Questions 6 - 10 are to be answered on the following data

. A causes B or C, but not both
. F occurs only if B occurs
. D occurs if B or C occurs
. E occurs only if C occurs
. J occurs only if E or F occurs
. D causes G,H or both
. H occurs if E occurs
. G occurs if F occurs

6. If A occurs which of the following must occurs

I.  F and G
II. E and H
III. D

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both

Ans. (e)


7. If B occurs which must occur

(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J

Ans. (a)


8. If J occurs which must have occurred

(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C

Ans. (b)


9. Which may occurs as a result of cause not mentioned

I. D
II. A
III. F

(a) I only 
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III

Ans. (c)

10. E occurs which one cannot occurs

(a) A
(b) F
(c) D
(d) C
(e) J

Ans. (b)
HCL Placement Paper Conducted On 22 March 2004 (Technical) HCL Placement Paper Conducted On 22 March 2004 (Technical) Reviewed by Job today on 07:45 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.