Download our Android app to get updates on your mobile

HCL Placement Paper (General Aptitude Section)

PAPER: HCL Placement Paper (General Aptitude Section)

 1) In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a statement. They are
p: "I had gone to the theatre with S at the time of the murder".
q: "I was playing cards with P at the time of the murder".
r: "Q didn't commit the murder".
s: "R is not the murderer".
  Assuming the only one of the above statement is false and that one of
them is the murderer, who is the murderer?
a) P
b) Q
c) R
d) Cann't be concluded
e) S
  
and: E.) r and s are true as first two statements are contradictory. thus either P or S is murderer. as q is not murderer, he is telling truth that P was with him. hence S is murderer.
  
2) Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half as much as deep. If the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y respectively, Which of the following is the correct ordering of these amounts?
a) M < D < Y
b) M < Y < D
c) D < M < Y
d) It cann't be determined from the information given
e) D < Y < M
  
ans d)
  
3) Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than women drivers. Hence it may be concluded that
a) sufficiently information is not there to conclude anything
b) Men are actually better drivers but drive more frequently
c) Women Certainly drive more cautiously than Men
d) Men chauvinists are wrong about women's abilities.
e) Statistics sometimes present a wrong picture of things
  
  4) What does the hex number E78 correspond to in radix 7 ?
a) 12455
b) 14153
c) 14256
d) 13541
e) 13112
  
Ans :d
  
5)Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and that the following multiplication holds:
A B C D E
X 4
E D C B A
  
what digit does E represent ?
  
a) 4
b) 6
c) 8
d) 7
Ans: c
  
6) HCL prototyping machine can make 10 copies every 4
seconds. At this
rate, How many copies can the machine make in 6 min.?
a) 900
b) 600
c) 360
d) 240
e) 150
  
Ans: a
  
7) if a=2,b=4,c=5 then
a+b c
c a+b
  
a) 1
b) 11/30
c) 0
d) -11/30
e) -1
  
ans: b
  
8) 10^2(10^8+10^8) =
10^4
  
a) 2(10)^4
b) 2(10)^6
c) 10^8
d) 2(10)^8
e) 10^10
  
Ans: b
  
9) Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the same time, produce n units in 2 hours. how long would it take V alone to produce n units?
a) 1 hr 26 min
b) 1 hr 53 min
c) 2 hr 30 min
d) 3 hr 30 min
e) 3 hr 20 min
  
Ans: d (e)
  
10) if q <> 0 and k = qr/2 -s, then what is r in terms of k,q,s?
  
a) 2k+s
q
b) 2sk
q
c) 2(k-s)
q
d) 2k+sq
q
e) 2(k+s)
q
  
Ans: e
  
  Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in two traveling parties. For security, each traveling party consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their traveling parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions
  
P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly, can never travel together. p must travel in the same party with S Q can't travel by the southern route U can't change routes
  
11) If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route, the other members of this party besides P and U must be
a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T
Ans: e

12) If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible traveling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: b
  
13) If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other members of this party besides U must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T
Ans: c
  
14) If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different pX-Mozilla-Status: 0009by the northern route, then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
Ans: a
  
15) If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one traveling party to the other traveling party, that knight must be
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T
  
Ans: e
HCL Placement Paper (General Aptitude Section) HCL Placement Paper (General Aptitude Section) Reviewed by Job today on 07:26 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.