Download our Android app to get updates on your mobile

Andhra Bank English Language Test Paper held on June 2009

Andhra Bank English Language Test Paper
ENGLISH LANGUAGE   TEST:

Directions"(Q.   1"15) Read the following passage carefully and answer the questions given   below it. Certain words have been printed in bold to   help you locate them while answering some of the questions.

The   great sage once had a group of disciples. They were all very bright and   eager students and the sage had all the reasons to be proud of them. One day   the sage realized that he had imparted enough knowledge to his disciples.   Now they were all very learned. There was only one thing the sage had not   taught them, and that was the special verse that could bring the dead back   to life. The sage knew that such knowledge was too wonderful and could prove   to be a dangerous thing in the hands of someone who was not very wise. The   sage pondered   over this for a long time. But he also knew that if he did not pass on this   secret verse, it could die with him. So, at last he called his cleverest   disciple aside and said "I am going to teach you a very special verse. If   you chant this you can bring to life a dead person or animal. Use only when   you need it to and never misuse or test your powers vainly. He then called   all the disciples together and said, "I am sending you all into the forest   for forty days. Go together and come back together. Each one of you has to   guide one another and do good things.

So   the disciples started out together into the forest. They were all united.   But the clever disciple who knew the verse wanted to show he was better than   the others. As they walked into the forest, they came across a dead tiger on   the way. It was huge and looked wickedly fierce even   when dead. The clever disciple stopped and said to the others. "Now I am   going to show you what our teacher has taught me alone. He has taught me how   to bring life back into the dead. The others would not believe him and he   said, "I would prove it to you by bringing this tiger back to life. "But   other disciple said "do not do anything to prove your knowledge vainly.   Moreover, if you put life into this tiger, it will only turn on us and kill   us all. This will not be a wise thing to do.

But   the clever disciple had decided to prove himself and prepared to recite the   verse. But before he did so, the other disciples scrambled up to the topmost   branches of a big tree nearby. The disciple then recited the magical verse.   The tiger slowly began to breathe. "Its working cried the   disciple in excitement and joy. The tiger opened its eyes and saw him   jumping and shouting in front of him. Roaring loudly, the tiger pounced on   the poor disciple and killed him.

The   other disciples on the tree watched helplessly as the tiger threw down the   dead body of the disciple and went away into the forest. After some time the   disciples came down, took the body and went to the sage. The sage looked at   them and said, "Now you see what can happen if you don't use your learning   wisely. Let this be a lesson for you. With that, the sage uttered the magic   verse and brought the dead disciple back to life. The sage then taught the   verse to all his disciples and sent them into the world to do good. He was   sure that after such a lesson, they would be wiser and use their knowledge   and learning only for doing good.

1. Why did the other disciples climb the highest branches of the nearby tree   ?
(A)   To save their lives from the tiger
(B)   They disliked the clever disciple and were hiding away from him
(C)   To enjoy watching the tiger kill the disciple from a safe distance
(D)   Because the sage had not taught the other disciples the secret verse
(E)   None of these

2. Why did the sage send his disciples to the forest ?
(A)   He wanted to get rid of them
(B)   He had imparted all the knowledge he had and was left with nothing to teach
(C)   He wanted them to be killed by a tiger so that he could test his secret   verse
(D)   So that the disciples could practice his secret verse on the wild animals
(E)   None of these

3. Which of the following morals can be drawn from the above passage ?
(A)   A teacher must pass on all his knowledge to others before he dies
(B)   Advice of true friends should always be taken
(C)   Teachers should always be impartial and should impart knowledge to all   uniformly
(D)   The knowledge and learning gained should never the misused
(E)   None of these

4. Why did the sage decide to pass on his secret verse to his disciples ?
(A)   So that the cleverest of the disciples may teach other disciples as well
(B)   He did not want the verse to die with him
(C)   So that the tiger may eat the cleverest disciple
(D)   So that he could prove his genius to his disciples
(E)   None of these

5. What did the sage say to his disciple while teaching his secret verse ?
(A)   Never to misuse the power achieved with the help of the verse
(B)   Not to use it on the wild animals
(C)   Not to share it with other disciples
(D)   To practice it on animals before humans
(E)   None of these

6. How did the other disciples react when the clever disciple decided to   bring the tiger back to life ?
(A)   They felt jealous of him
(B)   They all felt that it was a wise thing to do
(C)   They felt sorry for the tiger
(D)   They tried to stop him as he could put their lives in danger
(E)   None of these

7. Why was the sage proud of his disciples ?
(A)   Because they had agreed to go to the forest for a long period of 40 days
(B)   Because they had fought against the tiger very bravely
(C)   Because they could bring the dead tiger back to life
(D)   Because they were very bright and eager students
(E)   None of these

8. Who/what is described as wicked and fierce by the author ?
(A)   The clever disciple
(B)   The sage
(C)   The tiger
(D)   The forest
(E)   None of these

9. Which of the following is NOT TRUE in the context of the passage ?
(A)   The clever disciple was brought back to life by the sage
(B)   The sage wanted his disciples to use their learning only for doing good
(C)   The sage was biased towards the clever disciple and disliked others
(D)   The sage ultimately taught the secret verse to all his disciples
(E)   All are true

10. Why did the clever disciple recite the verse to the dead tiger ?
(A)   So that the other disciples may be eaten up by the tiger
(B)   To flaunt the power of the verse to the other disciples
(C)   Because the sage told him to do so
(D)   So that he could himself to the sage
(E)   None of these

Directions"(Q.   11"13) Choose the word which is MOST   SIMILAR in MEANING to   the word printed in bold as   used in the passage.

11. pondered
(A)   guessed
(B)   puzzled
(C)   studied
(D)   thought
(E)   attended

12. pounced 
(A)   climbed
(B)   looked
(C)   roared
(D)   plunged
(E)   jumped

13. cried 
(A)   wept
(B)   screamed
(C)   protested
(D)   tearful
(E)   saddened

Directions"(Q.   14 "15) Choose the word which is MOST   OPPOSITE in MEANING to   the word printed in boldas   used in the passage.

14. bright
(A)   dim
(B)   soft
(C)   dull
(D)   faint
(E)   vague

15. fierce 
(A)   timid
(B)   emotional
(C)   civilized
(D)   pleased
(E)   domesticated


Directions"(Q.   16 "20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each   sentences should replace the phrase printed in bold in   the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct   as it is given and No Correction is Required, mark (E) as the answer.

16.   He wants   a start a   new business but he did not have any money.
(A)   Thought to start
(B)   Want to started
(C)   Wanted to start
(D)   Wants for start
(E)   No Correction Required

17.   As Rohan was already late, he had his breakfast while walk   down the road.
(A)   walking down the
(B)   walking at the
(C)   walked on the
(D)   walked down the
(E)   No Correction Required

18.   The poor bullock do   not move since   the cart was overloaded with heavy goods.
(A)   can not move
(B)   unable to move
(C)   was not moved
(D)   could not move
(E)   No Correction Required

19.   He covered the expensive furniture at   sheet before he   started painting the ceiling.
(A)   with sheet ahead
(B)   with sheet before
(C)   in sheet prior
(D)   in sheet earlier
(E)   No Correction Required

20.   The smoke if inhaled proves to be   more fatal than   the burn itself.
(A)   be most fatal
(B)   kill more fatal
(C)   be additional fatal
(D)   be greater fatal
(E)   No Correction Required

Directions"(Q.   21"25) In each question below a sentences with four words printed in bold type   is given. These are lettered as   (A), (B), (C) and (D). One of these four printed in bold may   be either misspelt   or inappropriatein   the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or   inappropriate if any. The letter of   that word is your answer. If all the words printed in bold are   correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark   (E) i.e., 'All correct' as your answer.

21.   Indian peoples (A) invest (B)   as much (C)   in gold as in bank savings accounts. (D)   All correct (E)

22.   The issues (A)   of hunger and poorty (B)   are left behind (C)   as we have progressed (D)   in technology. All correct (E)

23.   Rajan would (A) pick (B)   up his children from (C)   the school and superwise (D)   their homework. All correct (E)

24.   A good (A)   leader is of prime (B)   importance for develop (C)   of any organisation. (D)   All correct (E)

25.   The milk vendor (A)   studied hard (B)   for four years before topped (C)   the national level (D)   exam. All correct (E)

Directions"(Q.   26"30) Rearrange the following six sentences   1, 2, 3, 4, 5 and 6 in the proper sequence to form a meaningful paragraph;   then answer the questions given below them"
1.   The emperor was impressed with me and rewarded me suitably.
2.   He then asked me to make it shorter without erasing its ends.
3.   One fine day the king decided to test my intelligence.
4.   By doing so, I could make the line shorter without erasing the ends.
5.   After thinking over it for some time, I drew longer lines on both the ends   of the line that the emperor had drawn.
6.   He drew a line on the floor with the help of a chalk

26.   Which of the following should be the FIRST sentence   after rearrangement ?
(A)   1
(B)   2
(C)   3
(D)   4
(E)   5

27.   Which of the following should be the SECOND sentence   after rearrangement ?
(A)   2
(B)   3
(C)   4
(D)   5
(E)   6

28.   Which of the following should be the THIRD sentence   after rearrangement ?
(A)   1
(B)   2
(C)   3
(D)   4
(E)   5

29.   Which of the following should be the FOURTH sentence   after rearrangement ?
(A)   2
(B)   3
(C)   4
(D)   5
(E)   6

30.   Which of the following should be the LAST   (SIXTH) sentence   after rearrangement ?
(A)   1
(B)   2
(C)   3
(D)   4
(E)   5

Directions"(Q.   31" 40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical   error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of   the sentence. The letter of   that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore   errors of punctuation, if any.)

31.   She considered herself (A) / very fortunate to (B) / have had a (C) / very   good education. (D) No error (E)

32.   A lot number of people (A) / donate money to the organisation (B) / at this   time (C) / of the year. (D) No error (E)

33.   The leader of the opposition (A) / is in the danger (B) / of lost his seat   (C) / in the next elections. (D) No error (E)

34.   He is the same (A) / ice-cream vendor (B) / which sold ice-creams (C) / when   we were kids. (D) No error (E)

35.   The police received (A) / tremendous support from (B) / the general public   (C) / over that issue. (D) No error (E)

36.   I have bought for my sister (A) / a bottle of perfume (B) / on her birthday   (C) / and I hope she liked it. (D) No error (E)

37.   Throughout his tenure (A) / at the office he (B) / have proven himself to be   a (C) / talented and hard-working employee. (D) No error (E)

38.   The committee did not (A) / approve the plan (B) / since it were (C) /   neither practical nor efficient. (D) No error (E)

39.   The bus driver drove rashly (A) / and we had (B) / a narrow escape (C) / on   a number of occasions. (D) No error (E)

40.   He never remember (A) / to pick up the (B) / milk bottles while (C) /   picking up the newspaper. (D) No error (E)

Directions"(Q.   41"50) In the following passage there are blanks, each of which has been   numbered. Thesenumbers are   printed below the passage and against each, five words are suggested, one of   which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each   case.

The   visit to the planet earth museum is always exciting and teaches some   interesting (41)   about the world we live in.

Forests are home to nearly half of the world's plants and animals. Trees   clean the air and (42)   oxygen for us to breathe. Everyday we cut (43)   trees and destroy more than 36 football fields of forests.

Rivers collect rainwater and (44)   it to the oceans. Farms and factories pollute the rivers with pesticides and   chemicals. This is harmful to the marine animals and the humans (45)   drink it.

At   the opposite ends of the worlds, Arctic and the Antarctic are freezing cold.   So cold that they are (46)   covered in ice. The fuel we use makes the climate (47)   It melts the ice and the water level rises which (48)   to floods.

Out   planet is (49).   We must conserve it by using as much renewable sources of energy as   possible. Every individual must play his part to (50)   to the protection of the environment.

41.   (A) concept
(B)   observation
(C)   facts
(D)   experience
(E)   struggles

42.   (A) take
(B)   acquire
(C)   display
(D)   filter
(E)   produce

43.   (A) down
(B)   lots
(C)   much
(D)   through
(E)   thousands

44.   (A) throw
(B)   dispenses
(C)   merges
(D)   carry
(E)   combines

45.   (A) which
(B)   who
(C)   whom
(D)   that
(E)   those

46.   (A) never
(B)   once
(C)   most
(D)   equally
(E)   always

47.   (A) colder
(B)   uncomfortable
(C)   heated
(D)   warmer
(E)   burning

48.   (A) leads
(B)   results
(C)   leading
(D)   grows
(E)   develop

49.   (A) indestructible
(B)   intense
(C)   precious
(D)   expensive
(E)   lavish

50.   (A) help
(B)   contribute
(C)   afford
(D)   result
(E)   leading
Answers  :  
1. (A), 2. (E) ,3. (D), 4. (B), 5. (A) ,6.   (D) ,7. (D) ,8. (C) ,9. (C) ,10. (B). 11. (D) , 12. (E) ,13. (B) 14. (C) ,15. (A). 16. (C),   17. (A), 18. (D), 19. (B),  20. (E) 21. (A), 22. (B) ,23. (D), 24. (C)   ,25. (E) 26. (C) ,27. (E) , 28. (B) ,29. (D), 30. (A) 31. (B) ,32. (A),   33. (C), 34. (C) ,35. (E), 36. (D) ,37. (C) ,38. (C) ,39. (E)  40. (A).   41. (C), 42. (E) ,43. (A),  44. (D), 45. (B) ,46. (E) ,47. (D), 48. (B)   ,49. (C), 50. (A) 
Andhra Bank English Language Test Paper held on June 2009 Andhra Bank English Language Test Paper  held on June 2009 Reviewed by Job today on 07:47 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.