Download our Android app to get updates on your mobile

ANDHRA BANK PO - SOLVED PAPER

PO SAMPLE PAPER
ANDHRA BANK PO'S SOLVED PAPER (25-11-2007)

General Awareness

1. The Asia-Pacific Economic Co-operation Meeting was organi-zed in   September 2007 in which of the following places ?
(A) Sydney
(B) New York
(C) Tokyo
(D) Beijing
(E) None of these


2. One of the main issues discussed in the 40th Ministerial Meeting of   the ASEAN held in August, 2007 was"
(A) America's over stay in Iraq
(B) Presidential Election in Pakistan
(C) Draft blue print of the ASEAN Charter
(D) The 123 Agreement between India and USA
(E) None of these


3. Mrs. Pratibha Patil has taken over as the"
(A) 10th President of India
(B) 11th President of India
(C) 12th President of India
(D) 13th President of India
(E) 15th President of India


4. The President of India in one of her speeches in recent past   emphasized that a new Farm Policy is needed to make agri-culture more   productive. What, in her opinion are the areas which need our immediate   attention ?
(1) Credit at low interest rate
(2) Enhancement of technical skills
(3) Free import of wheat and other food grains
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2(E) All 1, 2 & 3


5. Who amongst the following jour-nalists is the recipient of the   "Prestigious Ramon Magsaysay Award for 2007 ?
(A) Mark Tully
(B) P. Sainath
(C) Barkha Dutt
(D) Prabhu Chawla
(E) None of these


6. How many intertwined rings are shown in the Olympic Flag used these   days in the games ?
(A) Five
(B) Six
(C) Seven
(D) Three
(E) None of these


7. India's grandmaster Vishwana-than Anand won the Rapid World Chess   Championship by defeating"
(A) Anatoly Karpov
(B) Robert Fischer
(C) Boris Spassky
(D) Varily Smysloy
(E) Levon Aronian


8. The finals of the Asia Cup Hockey"2007 was played bet-ween"
(A) India"Malaysia
(B) Malaysia"Pakistan
(C) Pakistan"India
(D) South Korea"India
(E) Hong Kong"South Korea


9. India recently launched some Satellites in space. Normally the space   rockets in India are launched from which of the following places ?
(A) Ranchi
(B) Sriharikota
(C) Varanasi
(D) Mumbai
(E) Gulmarg


10. Which of the following countries has agreed to a time schedule with   the International Atomic Energy Agency (IAEA) so that IAEA can ensure   that its ura-nium facilities are for peaceful use of the nuclear power ?
(A) Iran
(B) Afghanistan
(C) Bangladesh
(D) Brazil
(E) Britain


11. Which of the following organi-zations has taken the responsi-bility   to raise about US $ 2 billion to build a Rail link from China to   Singapore connecting eight nations ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C) EU
(D) NATO
(E) None of these


12. The Govt. of India these days is paying much emphasis on Agri-cultural   Sector. What is the contribution of Agri Sector in India's GDP ? Around"
(A) 10%
(B) 4%
(C) 12%
(D) 25%
(E) 48%


13. Which of the following countries has signed a 22 Point Agreement   with Madhesi People's Right Forum (MPRF) ?
(A) China
(B) Nepal
(C) India
(D) Bangladesh
(E) Myanmar


14. Mr. Abdullah Gul has taken over as which of the following ?
(A) Prime Minister of Afghanistan
(B) Prime Minister of Iraq
(C) President of Iraq
(D) President of Turkey
(E) None of these


15. At present Indian Rupee is"
(A) partially convertible on cur-rent account
(B) fully convertible on current account
(C) partially convertible on capital account
(D) fully convertible on capital account
(E) fully convertible on current and capital account both


16. The Government of India has decided to import which of the following   commodities at about Rs. 16 a kg. whereas it pays only Rs. 8.50 a kg.   for the purchase of the same within the country for its Public   Distri-bution System ?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Sugar
(D) Sugarcane
(E) None of these


17. The Finance Minister of India recently made a mention that   Infrastructure Development in India should be done on 'PPP' model only.   What is the full form of 'PPP' ?
(A) Purchasing Power Parity
(B) Public Private Partnership
(C) Purchase Produce Provide
(D) People's Programme and Priority
(E) None of these


18. The Reserve Bank of India keeps on changing correcting various   indicators/rates/ratios applic-able to the banking industry. What at   present is the Statutory Liquidity Ratio (SLR) ?
(A) 7%
(B) 12%
(C) 25%
(D) 33%
(E) None of these


19. Which of the following agencies/ organizations is setting up India's   first Natural Resource Data Centre in Kolkata ?
(A) RBI
(B) SEBI
(C) NABARD
(D) SAARC
(E) BARC


20. The Govt. of India has announ-ced a Rs. 14,000 crore help pac-kage   to exporters. Why exporters need a help of such nature ?
(A) Rupee is appreciating sharply
(B) Few consignments of expor-ts were destroyed by terrorists
(C) China has reduced its VAT rates hence its products have become   cheaper for importers
(D) It was done to promote exports to SAARC member nations
(E) None of these


21. India's 'Look East' trade policy is designed to help particularly   members of which of the follow-ing group of nations ?
(A) SAARC
(B) ASEAN
(C) WTO
(D) NATO
(E) EU


22. In response to India's 'Look East' policy which of the following   countries has launched 'Look West' policy ? (Both are comple-mentary to   each other)
(A) Singapore
(B) China
(C) South Korea
(D) Indonesia
(E) Thailand
23. 'Brahmos' is designed to be used by which of the following ?
(A) Indian Navy
(B) Indian Army
(C) Indian Air Force
(D) Border Security Force
(E) All of these


24. Who amongst the following pla-yers was the Captain of India's   Twenty"20 World Cup played recently ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Rahul Dravid
(C) Yuvraj Singh
(D) Saurav Ganguly
(E) M.S. Dhoni


25. Which of the following nations will host the final of Afro Asia Cup   2008 (Cricket) ?
(A) Kenya
(B) South Africa
(C) India
(D) Pakistan
(E) Sri Lanka


26. Late Chandra Shekhar who died in July 2007 was former"
(A) President of India
(B) Vice President of India
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Prime Minister of India
(E) Secretary-General of UNO


27. Which of the following organi-zations has provided a credit of US $   600 million to India to beef up its rural credit structure system ?
(A) World Bank
(B) ADB
(C) IMF
(D) EU
(E) None of these


28. Which of the following countries has agreed to release hundreds of   millions of dollars of frozen funds collected as tax to Palestine which   is facing a severe cash/ funds problem ?
(A) Syria
(B) Israel
(C) Jordan
(D) Egypt
(E) None of these


29. Leaders of the European Union have agreed to implement reform treaty   which will help in streamlining its"
(A) defunct constitution
(B) agreement with UNO
(C) pack with African Union
(D) Currency Swap with Yen/ Yuan and US $
(E) relations with Russia and other constituents of former USSR


30. Immediately prior to Gordon Brown's taking over as the Prime   Minister of the UK who was the Prime Minister there ?
(A) Mr. Valeric Amos
(B) Mr. Vladimir Putin
(C) Ms. Hilary Armstrong
(D) Mr. David Cameron
(E) Tony Blair


31. Mr. Robert Zoellick has taken over as the"
(A) President of the World Bank
(B) Prime Minister of Turkey
(C) President of Iraq
(D) President of IMF
(E) None of these


32. India is known as one of the BRIC country. Which of the following is   not one of the BRIC countries ?
(A) Brazil
(B) Romania
(C) China
(D) Russia
(E) All are BRIC countries


33. The Govt. of India recently purchased RBI's 59% stake in one of the   major banks of India in about Rs. 35531 crore. Which of the following is   the name of that bank ?
(A) UTI Bank (AXIS Bank)
(B) IDBI Bank
(C) State Bank of India
(D) ICICI Bank
(E) None of these


34. The Global Non-Violence Day was observed on which of the following   days ?
(A) 15th August
(B) 14th November
(C) 19th September
(D) 2nd October
(E) 30th January


35. The RBI recently released Macro economic and Monetary Deve-lopments   : First Quarter Review 2007-08. As per this review which of the   following sectors showed a commendable growth and stood at about 12%   level ?
(A) Service
(B) Industrial Sector
(C) Social Sector
(D) Banking Sector
(E) None of these


36. The National Housing Bank recently launched the 'NHB RESIDEX' the   index of housing prices. How this index will help Govt./civic   authorities ? (Pick up statement which is not true)
1. It will track the fluctuation in property markets
2. Rationalization of stamp duty and other such taxes
3. It will help banks in deciding the price of the property and to   decide how much loan should be given for the same to the public"
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3


37. Which of the following is the main regulatory authority for   insurance companies in India ?
(A) RBI
(B) SEBI
(C) LIC
(D) AMFI
(E) IRDA


38. The sensitive index of which of the following stock exchanges in   India recently touched 15000 marks and still going higher and higher ?
(A) Kolkata Stock Exchange
(B) National Stock Exchange
(C) Delhi Stock Exchange
(D) Bombay Stock Exchange
(E) None of these


39. As per the Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBM)   the fiscal deficit should brought to which of the follow-ing levels of   the GDP by the year 2009 ?
(A) 1%
(B) 2%
(C) 3%
(D) 5%
(E) 7%


40. The RBI/Govt. of India short-listed four organizations who will   manage pension funds. Which of the following is not one of these   shortlisted companies ?
(A) State Bank of India
(B) LIC of India
(C) ICICI Bank
(D) IDBI Capital
(E) UTIAMC


41. Which of the following awards is given for excellence in literary   work ?
(A) Bharat Ratna
(B) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(C) Dronacharya Award
(D) Arjun Award
(E) Pulitzer Prize


42. The period for 11th Five Year Plan is"
(A) 2005"2010
(B) 2006"2011
(C) 2007"2012
(D) 2008"2013
(E) None of these


43. Which of the following awards is not a 'Gallantry Award' ?
(A) Mahavir Chakra
(B) Vir Chakra
(C) Vishista Sewa Medal
(D) Ashok Chakra
(E) Saraswati Samman
44. 'Ranji Trophy' is associated with the game of"
(A) Hockey
(B) Football
(C) Badminton
(D) Cricket
(E) Tennis


45. Who amongst the following has played the main/lead role in the film   'Chak De India' ?
(A) Abhishek Bachchan
(B) Salman Khan
(C) Aamir Khan
(D) Shah Rukh Khan
(E) None of these


46. Who amongst the following is the author of the book 'Long Walk to   Freedom' ?
(A) Benajir Bhutto
(B) Nelson Mandela
(C) Laxmi Sehgal
(D) Pervez Musharraf
(E) None of these
47. 'Sunny Days' is a book written by"
(A) Kapil Dev
(B) Sachin Tendulkar
(C) Ravi Shastri
(D) Rahul Dravid
(E) None of these


48. The Govt. of India has decided to increase the export of Cashew nut.   Which of the following is not a major cashew nut grow-ing State ?
(A) Goa
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
(E) Uttar Pradesh


49. Who amongst the following is the recipient of the Rajiv Gandhi Khel   Ratna Award given away recently ?
(A) Geeta Rani
(B) Jayanta Talukdar
(C) Virendra Singh
(D) Rahul Dravid
(E) Manavjit Singh Sandhu
50. Roger Federer who won US Open 2007 Tennis Championship is a citizen   of"
(A) Belgium
(B) France
(C) Russia
(D) USA
(E) Switzerland

Answers with Explanations :

1. (A) 2. (C) 3. (D) 4. (D) 5. (B) 6. (A)
7. (E) Vishwanathan Anand won his tenth Grenke leasing World Rapid Chess   title after defeating Armenia's Levon Aronian in a cautiously"played   final in Maiz, Germany 

8. (D) 9. (B) 10. (A) 11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (D) 15. (B) 16. (A)   17. (B) 18. (C) 19. (C) 20. (A) 21. (B) 22. (E) 23. (B) 24. (E) 25. (A)   26. (D) 27. (A) 28. (B) 29. (A) 30. (E) 31. (A) 32. (B) 33. (C) 34. (D)   35. (B) 36. (B) 37. (E) 38. (D) 39. (B) 40. (C) 41. (E) 42. (C) 43. (E)   44. (D) 45. (D) 46. (B) 47. (E) 48. (E) 49. (E) 50. (E) 
ANDHRA BANK PO - SOLVED PAPER ANDHRA BANK PO - SOLVED PAPER Reviewed by Job today on 07:37 Rating: 5
Powered by Blogger.