Download our Android app to get updates on your mobile

General Knowledge Quiz 7 - Competitive Exams - SSC/Other Exams

General Knowledge Quiz 7 - Competitive Exams - SSC/Other Exams
1. The first synthetic fibre made by man was —
(A) Rayon
(B) Nylon
(C) Polyester
(D) Terycott

2. Which variety of glass is heat resistant ?
(A) Hard glass
(B) Flint glass
(C) Pyrex glass
(D) Bottle glass

3. Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture ?
(A) Fledspar
(B) Arsenic oxide
(C) Potassium Carbonate
(D) Soda Ash

4. What are soaps ?
(A) Salts of silicates
(B) Ester of heavy fatty acids
(C) Sodium or potassium salts of heavier fatty acids
(D) Mixture of glycerol and alcohol

5. Which of the following is used in making artificial sweetener saccharine ?
(A) Benzene
(B) Toluene
(C) Phenol
(D) Aniline

6. Rayon is chemically —
(A) Glucose
 (B) Amylase
(C) Cellulose
(D) Peptin

7. Which of following is used as a filter in rubber tyres?
(A) Graphite
(B) Coal
(C) Coke
 (D) Carbon Black

8. In vulcanization, natural rubber is heated with —
(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Silicon
(D) Phosphorus

9. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire ?
(A) Foam type
(B) Soda acid type
(C) Powder type
(D) None of these

10. Which is/ are the important raw materials in cement industry ?
(A) Limestone
(B) Gypsum & Clay
(C) Clay
(D) Limestone & Clay

Answers

1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (C) 10. (D)




General Knowledge Quiz 7 - Competitive Exams - SSC/Other Exams General Knowledge Quiz 7 - Competitive Exams - SSC/Other Exams Reviewed by Job today on 07:53 Rating: 5
Powered by Blogger.