Download our Android app to get updates on your mobile

General Knowledge Quiz 5 - Competitive Exams - SSC/Other Exams

1. Which of the following is the petroleum wax ?
(A) Bees wax
(B) Carnauba wax
(C) Paraffin wax
(D) Jojoba wax

2. Which of the following fibres is generally preferred for making gauze and lint ?
(A) Cotton
(B) Rayon
(C) Nylon
(D) Terylene

3. Rubber is coagulated from latex by adding —
(A) Hydrochloric acid
(B) Acetic acid
(C) Sulphuric acid
(D) Carbonic acid

4. Paper is manufactured by —
(A) Wood and resin
(B) Wood, Sodium and Bleaching powder
(C) Wood and bleaching powder
(D) Wood, Calcium, hydrogen sulphate and resin

5. Which synthetic fibre is known as artificial silk ?
(A) Cotton
(B) Rayon
(C) Terylene
(D) Nylon

6. Deep blue colour is imparted to glass by the presence of —
(A) Iron oxide
(B) Cupric oxide
(C) Nickel oxide
(D) Cobalt oxide

7. The combustible material at the tip of a safety match stick is —
(A) Sulphur
(B) Manganese dioxide
(C) Phosphorus
(D) Antimony sulphide

8. Which of the following roofs provide better protection against fire ?
(A) Cement slab
(B) Asbestos sheet
(C) Reinforced concrete
(D) None of these

9. The material used for bleaching paper pulp is —
(A) Chlorine
(B) Caustic soda
(C) Sodium Hypochlorite
(D) Lime

10. Which of the following is a protein ?
(A) Wool
(B) Starch
(C) Natural rubber
(D) Cellulose

Answers
1. (C)
2. (B)   
3. (B)
4. (D)
5. (B)
6. (D)
7. (D)
8. (B)
9. (C)
 10. (C) 
General Knowledge Quiz 5 - Competitive Exams - SSC/Other Exams General Knowledge Quiz 5 - Competitive Exams - SSC/Other Exams Reviewed by Job today on 07:09 Rating: 5
Powered by Blogger.