Download our Android app to get updates on your mobile

Applabs Placement Paper Questions and Answers

1. Find out missing number 20, 19, 17, (.....), 10, 5

A.12 B.13 C.14 D.15

Answer: C

Explanation:
The pattern is -1, -2, ...... Therefore, Missing number = 17 – 3 = 14.

2. 19, 2, 38, 3, 114, 4, (.....)

A.228 B.256 C.352 D.456

Answer: D

Explanation:
The sequence is a combination of two series: I. 19 38, 114, (....) and II. 2, 3,4 The pattern followed in I is x 2, x 3, ..... Missing number = 114 x 4 = 456

3. 3, 6, 18, 72, (......)

A.144 B.216 C.288 D.360

Answer: D

Explanation:
The pattern is x 2, x 3, x 4, ...... Missing number = 72 x 5 = 360

4. Fill in the blanks with suitable words Rajeev failed in the examination because none of his answers were ......... to the questions asked

A.allusive B.revealing C.pertinent D.referential

Answer: C

5. There are ......... views on the issue of giving bonus to the employees

A.independent B.divergent C.modest D.adverse

Answer: B

6. Man who has committed such an ........ crime must get the most severe punishment

A.injurious B.uncharitable C.unworthy D.admirable

Answer: D

7. He has ....... people visiting him at his house because he fears it will cause discomfort to neighbours

A.curtailed B.requested C.stopped D.warned

Answer: C

8. The following questions consist of three words two of which have a certain relationship to each other, followed by four words. Select the word that has the same relationship as the original pair of words. Errata : Books :: Flaws : ?

A.Manuscripts B.Metals C.Speech D.Charter

Answer: B

Explanation:
Errata comprises from the books. Similarly, Flaws are the defects in the metals.

9. Grain: Stock:: Stick : ?

A.Heap B.Bundle C.Collection D.String

Answer: B

Explanation:
Second is collection of the first.

10. Appraiser : Building :: Critic : ?

A.Book B.Masterpiece C.Judge D.Gold

Answer: A

Explanation:
First comments on the second.

11. Read the following information and answer the questions (11-15) given below it. There are five friends Sachin, Kunal, Mohit, Anuj and Rohan. Sachin ia shorter than Kunal but taller than Rohan. Mohit is tallest. Anuj is a little shorter than Kunal and little taller than Sachin. Who is the shortest?

A.Rohan B.Sachin C.Anuj D.Kunal

Answer: A

Explanation:
Let us denote the five boys by the first letter of their names,namely S, K, M, A and R. Then , R < S < K < M and S < A < K. R < S < A < K < M Rohan is shortest.

12. If they stand in the order of their heights, who will be in the middle?

A.Kunal B.Rohan C.Sachin D.Anuj

Answer: D

Explanation:
R < S < A < K < M Anuj is in the middle.

13. If they stand in the order of increasing heights, who will be the second?

A.Anuj B.Sachin C.Rohan D.Kunal

Answer: B

Explanation:
R < S < A < K < M. In the order of increasing heights i,e shortest to tallest, Sachin is second.

14. Who is taller than Anuj but shorter than Mohit?

A.Kunal B.Rohan C.Sachin D.Data Inadequate

Answer: A

Explanation:
R < S < A < K < M. Kunal is taller than Anuj but shorter than Mohit.

15. Who is the second tallest?

A.Sachin B.Kunal C.Anuj D.Rohan

Answer: B

Explanation:
R < S < A < K < M Kunal is second tallest.

16. Read the following information and answer the questions (16-20) given below it: (1)Seven students P, Q, R, S, T, U and v take a series of tests. (2)No two students get similar marks. (3)V always scores more than P. (4)P always scores more than Q. (5)Each time either R scores the highest and t gets the least or alternatively S scores the highest and U or Q scores the least. If S is ranked sixth and Q is ranked fifth, which of the following can be true?

A.V is ranked first or fourth B.R is ranked second or third C.P is ranked second or fifth D.U is ranked third or fourth

Answer: D

Explanation:
In terms of scores we have : V > P, P > Q i,e V > P > Q. If R scores the highest, we have R > ---------- > T. If S scores the highest, we have S > ----------- > Q or S > ---------- > U. If S is ranked sixth and Q is ranked fifth, we have _ > _ > _ > _ > Q > S > _ In this case, R will rank the highest and thus T will rank the least. we have R > _ > _ > _ > Q > S > T Also, the order V > P > Q will be maintained i,e V and P will have second,third or fourth places.

17. If R gets more, V should be ranked not lower than:

A.second B.third C.fourth D.fifth

Answer: C

Explanation:
R > _ > _ > _ > Q > S > T. Again, if R ranks most, T ranks Lowest and occupies seventh place. Since V always ranks above P and Q so in the maximum, P and Q will occupy fifth and sixth places. Thus, V will not rank lower than fourth.

18. If R gets more, V should be ranked not lower than:

A.second B.third C.fourth D.fifth

Answer: B

Explanation:
R > _ > _ > _ > Q > S > T. Again, if R ranks most, T ranks Lowest and occupies seventh place. Since V always ranks above P and Q so in the maximum, P and Q will occupy fifth and sixth places. Thus, V will not rank lower than fourth.

19. If S is ranked second, which of the following can be true?

A.U gets more than V B.V gets more than S C.P gets more than R D.P gets more than V

Answer: A

Explanation:
If S ranks second, R ranks first and T ranks lowest.The order V > P > Q will be followed. So, the arrangement will be R > S > _ > _ > _ > _ > T.

20. If V is ranked fifth, which of the following must be true?

A.S scores the highest B.R is ranked second C.T is ranked third D.Q is ranked fourth

Answer: A

Explanation:
If V ranks fifth, P and Q coming before it will occupy sixth and seventh places respectively i,e Q ranks least. So, S will score the highest.

21. Showing the man receiving the prize, Saroj said, “He is the brother of my uncle’s daughter.” Who is the man to Saroj ?

A.Son B.Brother-in-law C.Nephew D.Cousin

Answer: D

Explanation:
Brother of uncle’s daughter—Uncle’s son – Cousin. So, the man is Seema’s cousin.

22. Pointing to a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the man?

A.Mother B.Daughter C.Sister D.Grandmother

Answer: A

Explanation:
Only daughter of my mother – Myself. So, the woman is man’s mother.

23. Pointing to a photograph, a person tells his friend, “She is the granddaughter of the elder brother of my father.” How is the girl in the photograph related to his man?

A.Niece B.Sister C.Aunt D.Sister-in-law

Answer: A

Explanation:
Brother of father – Uncle; Uncle’s grand daughter – daughter of uncle’s son – daughter of cousin -- niece

24. If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM coded in that code?

A.ROBLEMP B.PELBORM C.PRBOELM D.RPBOELM

Answer: B

Explanation:
The first and last letters of the word remain as such and the remaining letters are written in a reverse order to obtain the code.

25. If in a certain language KINDLE is coded as ELDNIK, how is EXOTIC coded in that code?

A.EXOTLC B.CXOTIE C.COXITE D.CITOXE

Answer: D

Explanation:
The letters of the word are written in a reverse order to obtain the code.

26. If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS be coded?

A.VXEEIVV B.VXFFHVV C.VYEEHVV D.VYEFIVV

Answer: B

Explanation:
Each letter of the word is moved three steps forward to obtain the code.

27. (Directions: 27-30). Each question given has a problem and two statements numbered 1 and 2 giving certain information. You have to decide if the information given in the statements is sufficient for answering the problem. Indicate your answer as A. statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question B. statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question C. both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient D. each statement alone is sufficient E. statements 1 and 2 together are not sufficient, and additional data is needed to answer the question How many ewes (female sheep) in a flock of 50 sheep are black? 1. There are 10 rams (male sheep) in the flock. 2. Forty percent of the animals are black.

A.A B.C C.D D.E

Answer: D

Explanation:
From (1) we know the ratio of male to female sheep, but nothing about the color distribution. So the answer cannot be A or D. From (2) we know that forty percent of the animals are black but nothing about whether they are male of female. So the answer cannot be B. Even putting the information together does not help because there is no way to tell what fraction of the female sheep re black.

28. Is the length of a side of equilateral triangle E less than the length of a side of square F? 1. The perimeter of E and the perimeter of F are equal. 2.The ratio of the height of triangle E to the diagonal of square F is 2√3 : 3√2.

A.A B.B C.C D.D

Answer: D

Explanation:
From (1) we can tell that a side of E is longer than a side of F, since 3 x side E = 4 x side F. Hence (1) is sufficient to answer the question and the answer must be either A or D. From (2) we could work out the ratio of the lengths of the sides (there is no need to do this, but since we are dealing with regular plane figures the geometry is quite simple), and although we cannot get the actual lengths, we can see from the ratio whether one is bigger than the other.

29. If a and b are both positive, what percent of b is a? 1. a = 3/11 2. b/a = 20

A.A B.B C.C D.D

Answer: B

Explanation:
Statement (1) tells us nothing about b and so the answer cannot be A or D. To find what percent a is of b we need to solve the expression (a/b) x 100. Statement (2) allows us to do just that: (a/b) = 1/20.

30. A wheel of radius 2 meters is turning at a constant speed. How many revolutions does it make in time T? 1. T = 20 minutes. 2. The speed at which a point on the circumference of the wheel is moving is 3 meters per minute.

A.A B.B C.C D.D

Answer: C

Explanation:
To find the number of revolutions we need to know the rate of turning and the time duration. Statement (1) gives us only the time, and so the answer cannot be A or D. Statement (2) tells us the rate at which a point on the circumference is moving, which, since we know the dimensions of the wheel, is sufficient to determine the number of rotations per minute. But since we do not know the time, B cannot be correct. But putting (1) and (2) together we have all we need, so the answer is C.
Like this ?
Applabs Placement Paper Questions and Answers Applabs Placement Paper Questions and Answers Reviewed by Job today on 06:56 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.