Download our Android app to get updates on your mobile

General Knowledge Quiz 7 - Competitive Exams - SSC/Other Exams

1. Combustion is the process in which —
(A) Heat is produced
(B) Light is produced
(C) Heat and Light is produced
(D) None of these


2. The chemical used as a fixer in photography is —
(A) Borax
(B) Sodium thiosulphate
(C) Sodium Sulphate
(D) Ammonium persulphate

3. A mixture of iron filings and sand can be separated by —
(A) Heating
(B) Sublimation
(C) Hand picking
(D) Magnetic Separation

4. In which of the following process, Vanadium Pentoxide is used as a catalyst ?
(A) Contact process
(B) Haber process
(C) Solvary process
(D) None of these

5. The rate of chemical reaction does not depend on —
(A) Concentration
(B) Catalyst
(C) Temperature
(D) Pressure

6. Which of the following metals can displace hydrogen from dilute acids ?
(A) Zinc
(B) Gold
(C) Copper
(D) Silver

7. Reaction of alcohol, with carboxylic acid is known as —
(A) Substitution reaction
(B) Addition reaction
(C) Esterification
(D) Hydrogenation

8. Saponification involves the hydrolysis of fats and oils by —
(A) Water
(B) Washing soda
(C) Stearic acid
(D) Caustic acid

9. Which of the following gases is obtained by the reaction of water with Calcium Carbide ?
(A) Acetylene
(B) Ethylene
(C) Methane
(D) Water gas

10. The gas liberated during the reaction of copper with dilute nitric acid is —
(A) NO2
(B) N2O5
(C) O2
(D) NO

Answers
1. (C) 2. (B)  3. (D) 4. (A) 5. (D) 6. (A) 7. (C) 8. (D) 9. (C) 10. (D)





General Knowledge Quiz 7 - Competitive Exams - SSC/Other Exams General Knowledge Quiz 7 - Competitive Exams - SSC/Other Exams Reviewed by Job today on 07:38 Rating: 5
Powered by Blogger.