Arrangement of numbers/symbols/letters Reasoning Study Material

Arrangement of numbers/symbols/letters

Directions (1-5): study the following Arrangement carefully and answer the Questions given below.
4 2 6 1 3 8 9 5 8 1 6 5 1 5 8 5 3 9 4 9 2 3 2 1 5 7 2 6 2 4 2 7 4

1. If all the even digits are deleted from the above Arrangement, which of the following will be seventh from the right end of the Arrangement?
a) 3 b) 5 c) 1 d) 9 e) 7

2. How many such 2's are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an odd digit and also immediately followed by an odd digit?
a) None b) one c) Two d) Three e) More than three

3. How many such 1's are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a perfect square?
a) None b) one c) Two d) Three e) More than Three

4. If one is added to each of the even digits and two is added to each odd digits given in BOLD in the above Arrangement, how many digits will appear twice in the New Number thus formed?
a) None b) one c) Two d) Three e) More than Three

5. Which of the following is seventh to the right of the nineteenth digit from the right end of the arrangement?
a) 3 b) 5 c) 1 d) 7 e) None

Directions (6-10): study the following Arrangement carefully and answer the Questions given below.
F 4 © J 2 E % M P 5 W 9 @ I Q R 6 U H 3 Z 7 * A T B 8 V # $ Y D

6. Four of the following five alike in a certain way based on their positions in the group arrange-ment and so form a group which is the one that does not belong to that group?
a) ©24 b) PWM c) R16 d) RUQ e) VG8

7. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above Arrangement? JEM 59I RU3 ?
a) 7 A B b) 7 A T c) * 7 8 d) A B V e) None

8. How many such consonants are there in the above Arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a number?
a) None b) one c) Two d) Three e) More than three

9. Which of the following is the tenth to the right of the ninete-enth from the right end of the above Arrangement?
a) M b) T c) # d) 2 e) None

10. If all the symbols are dropped from the above Arrangement which of the following will be the fourteenth from the left end?
a) R b) Q c) U d) 3 e) None

11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and imme-diately followed by a letter?
a) None b) one c) Two d) Three e) More than three

Directions (12-18): study the follo-wing Arrangement carefully and answer the Questions given below.
B 4 @ D A © 7 9 F % 2 R 5 H 6 E * N $ 1 U W 3 P T 8 δ V # Y I

12. Which of the following is the 12th to the left of the twenty-first from the left end of the above arrangement?
a) R b) 1 c) 5 d) $ e) None

13. If all the numbers from the above arrangement are dropped, which of the following will be fifteenth from the right end?
a) W b) 6 c) * d) R e) None

14. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and imme-diately followed by a vowel?
a) None b) one c) Two d) Three e) Four

15. In which of the following combinations the first element is in between the second and the third elements in the above Arrangement?
a) 2 % F b) 9 © 7 c) 5 H 6 d) T P 3 e) * E N

16. Four of the following five are a like in a certain way based on their position in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) 5 6 2 b) W P U c) © 9 D d) δ # T e) U # $

17. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?
a) None b) one c) Two d) Three e) More Than three

18. How many such Numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter and immedi-ately followed by a symbol?
a) None b) One c) Two d) Three e) More Than Three

Directions (19-25): study the follo-wing arrangement carefully and answer the Questions given below.
# 6 B G @ I L 7 3 H A % © D F K E J Q 1 * V T U 2 $ W
19. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a constant but not preceded by another symbol?
a) None b) One c) Two d) Three e) Four

20. How many such symbols vowels are there in the above arrange-ment each of which is immediately followed by a symbol and also immediately preceded by a consonant?
a) None b) One c) Two d) Three e) Four

21. Four of the following five are a like in a certain way based on the positions of their elements in the above arrangement and so form a group. Which is the does not belong to that group?
a) IL b) AH% c) KFC d) QJI e) V*T

22. Which element is sixth to the right of fifteenth from the right in the arrangement?
a) Q b) I c) J d) 3 e) NONE

23. BG:L7::A%: ?
a) EK b) DF c) KF d) FK e) NONE

24. If all the numbers are dropped from the above arrangement which element will be fifth to the left of eleventh from the left?
a) I b) H c) T d)* e) NONE

25. What will come in place of the question mark(?) in the follow-ing series based on the above arrangement? 6@ LH %F ?
a)K8 b)KJ c)EJ d)EQ e) NONE

Directions(26-30): 3 D 6 $ C 4 E 8 # N 5 F 1 A P * 9 M @ K 2 B % T H U
26. Based on the above arrange-ment,$51 is related to NFA in the same as P9@is related to which of the following groups of letter/number/symbol?
a) KBT b) MRA c) *M2 d) RM@ e) NONE

27. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by another consonant?
a) One b) Two c) Four d) Five e) None

28. Four of the following are alike a certain way based on their posit-ions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) None b) One c) Two d) Three e) Four

29. How many such symbols are there in the above arrangement and so form a group which is the one that does not belong to that group?
a) None b) One c) Two d) Three e) Four

30. Which of the following is exactly in the middle of the 17th from the right and 18th from the left of the arrangement?
a) A b) I c) F d) % e) None

Directions (31-35):GN=8 L @ C R β ↑δ 2 5 H # 7 E J $ 4 + Y 3 6 ? F 9 *M

31. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately followed by a letter or immediately preceded by a number?
a) Nil b) Three c) Four d) Five e) None

32. C @ R L is to 36 Y? in the same way as H2↑c is to?
a) J4+3 b) E4+3 c) J$+3 d) J4+6 e) None

33. Four of the following five are a like in a certain way based on their position in the above arrangement and hence from a group. Which is the one that does not belong to the group?
a) @8βr b) 7HSJ c) 2β#H d) 4J3Y e) ?3*9

34. How many such letters are there in the above arrangement each of which is either immediately preceded by a number or immediately followed by a symbol?
a)Three b) Two c) Five d) Four e) None

35. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is either immediately preceded by a letter immediately followed by a symbol?
a) Five b) Three c) Two d) Four e) None

DIRECTIONS(36-40):
B A 5 D % R I * F H 6 # V 9 $ 3 E 7 G 1 ÷2 M K X 8 U F W Z N
36. Which of the following is exactly in the middle of the eleventh from the left end and
the fifteenth from the right end?
a)V b) $ c) 7 d) E e) None

37. Four of the following five are a like in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) EG$ b) RFD c) 127 d) XUM e) H#*

38. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a symbol?
a) None b) One c) Two d) Three e) More than three

39. What should come in the place of question mark (?) in following series based on the above arrangement? ADI F69 37÷ ?
a) B5% b) EG2 c) K8Z d) UWN e) None of these

40. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant but not immediately preceded by a digit?
a) None b) One c) Two d) Three e) More than three

Key
1) d 2) c 3) a 4) c 5) a 6) c 7) a 8) b 9) b 10) e 11) d 12) e 13) d 14) b 15) e 16) b 17) c 18) c 19) d 20) b 21) a 22) a 23) d 24) e 25) d 26) e 27) d 28) b 29) c 30) a 31) c 32) a 33) d 34) d 35) d 36) e 37) b 38) b 39) b 40) e





0 comments:

Post a Comment