Download our Android app to get updates on your mobile

SSC, BANK, RRB - Basic General Knowledge Questions and Answers Download PDF Free

Dear Candidates,

Basic General Knolwedge e-pdf will help you securing good marks in upcoming SSC, RRB, SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO­ V, IBPS Clerk­ V, IBPS RRB Exams.



1. According to area India is __ largest country in the World.
(a) 6th  
(b) 3rd 
(c) 2nd 
(d) 7th 
Answer: 7th

2.  Which country is the second largest producer of rice?
(a) India              
(b) USA               
(c) China             
(d) Canada         
Answer: India

3.  Which state of India has the largest area under forest?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Assam           
(d) Madhya Pradesh
Answer: Madhya Pradesh

4. Which is the largest state in India?
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Andhra Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Answer: Rajasthan

5. Located in India it is largest residential university in Asia. Name it.
(a) Banaras Hindu University
(b) Anna University
(c) The Utkal University
(d) Jawaharlal Nehru University
Answer; Banaras Hindu University

6. Name the largest freshwater lake in India?
(a) Chilka Lake
(b) Powai Lake
(c) Wular Lake
(d) Dal Lake
Answer; Wular Lake

7. Name the largest freshwater lake in India?
(a) Dal Lake
(b) Powai Lake
(c) Wular Lake
(d) Chilka Lake
Answer: Wular Lake

8. Which is the smallest state in India?
(a) Goa
(b) Nagaland
(c) Orissa            
(d) Kerala           
Answer: Goa

9.  Largest nandi in India is found at
(a) Sun Temple
(b) Lakshmi Venkatesha Temple Manel
(c) Leepakshi Temple
(d) Chamundeshwari Temple
Answer: Leepakshi Temple

10.  Largest buddhist monastery in India is at
(a) Dharmashala
(b) Tawang        
(c) Sarnath         
(d) Darjeling
Answer: Tawang

11. Which company is India's largest transporter and marketer of petroleum gas?
(a) Reliance
(b) Gail
(c) ONGC            
(d) HPCL              
Answer: ONGC

12. Smallest state of India is
(a) Sikkim           
(b) Nagaland
(c) Meghalaya
(d) Goa
Answer: Goa

13. 2nd largest state of India by area is
(a) Karnatka
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) andhrapradesh
Answer: Madhya Pradesh

14. Which is India's largest Private Sector Bank?
(a) ICICI               
(b) IDBI
(c) HDFC              
(d) UTI 
Answer: ICICI

15. Where is the biggest ship building yard in India ?
(a) Vishakapatnam
(b) Tuticorin
(c) Mumbai        
(d) Chennai       
Answer: Vishakapatnam

16. The largest cantilever bridge of India is
(a) Chambal Bridge
(b) None of them
(c) Mahatma Gandhi Setu
(d) Howrah Bridge
Answer: Howrah Bridge

17. The largest city of India is
(a) Chennai        
(b) Kolkata         
(c) New Delhi
(d) Mumbai       
Answer: Kolkata

18. The largest lake in India is
(a) Wular lake
(b) None of them
(c) Luni lake
(d) Sambhar lake
Answer: Wular lake

19. The smallest state of India is
(a) Rajasthan
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim            
(d) Goa
Answer: Goa

20.  Which is the India's largest and the oldest museum?
(a) Indian Museum, Kolkata
(b) Salar Jung Museum, Hyderabad
(c) National Museum, New Delhi
(d) Allahabad Museum
Answer: Indian Museum, Kolkata

21. Which is the oldest paramilitary force in India?
(a) Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
(b) Border Security Force (BSF)
(c) Coast Guard
(d) Assam Rifles
Answer: Assam Rifles

22. Which is the state with largest urban population?
(a) Kerala            
(b) Goa
(c) Maharashtra
(d) West Bengal
Answer: Maharashtra

23. Which state covers the largest area in India?
(a) Uttar Pradesh
(b) West Bengal
(c) Goa
(d) Rajasthan
Answer: Rajasthan

24. Largest Mosque in India is
(a) Moti Masjid
(b) Jama Masjid
(c) Tajjul-Masajid
(d) Mecca Masjid
Answer: Jama Masjid

25. The largest state of India is
(a) Utter Pradesh
(b) Maharastra
(c) Rajasthan
(d) Madhay Pradesh
Answer: Rajasthan

26. The largest share of India's national income originates in the
(a) None of these
(b) Primary Sector
(c) Secondary Sector
(d) Teritary Sector
Answer: Primary Sector

27. The largest revenue in India is obtained from
(a) Direct Taxes
(b) None of these
(c) Excise Duties
(d) Sales Tax
Answer: Excise Duties

28. The largest Public Sector Bank in India is
(a) Indian Overseas Bank
(b) State Bank of India
(c) Central Bank
(d) Punjab National Bank
Answer: State Bank of India

29. Name the Indian Bank which is having the largest number of branches abroad :
(a) Bank of India
(b) Central Bank of India
(c) Indian Overseas Bank
(d) State Bank of India
Answer: State Bank of India

30. Which one of the following is the largest mutual fund organisation in India ?
(a) Unit Trust of India
(b) Ind Bank Mutual Fund
(c) SBI Mutual Fund
(d) GIC Mutual Fund
Answer: Unit Trust of India

31. Which of following factors is responsible for the biggest problem faced by India's cotton textile industry ?
(a) Rising cost of Production
(b) Competition from handloom sector
(c) Obsolete machinery
(d) Falling demand
Answer: Rising cost of Production

32.  Which of the following is the largest (in terms of profit) Public Sector organisation in India ?
(a) Bharat Heavy Electricals
(b) Steel Authority of India
(c) Bharat Petroleum
(d) Oil and Natural Gas Commisssion
Answer: Oil and Natural Gas Commisssion

33. The largest irrigation canal in India is called the
(a) Upper Bari Doab Canal
(b) Indira Gandhi Canal
(c) Yamuna Canal
(d) Sirhand Canal
Answer: Indira Gandhi Canal

34.  The largest land holding in India is
(a) Basic holding
(b) Co-operative holding
(c) Economic holding
(d) Family holding
Answer: Family holding

35.  Which of the following agricultural holdings have the largest percentage in India ?
(a) Small holdings
(b) Medium holdings
(c) Marginal holdings
(d) Large holdings
Answer: Marginal holdings

36.  The largest nationalized bank of India is the
(a) Reserve Bank of India
(b) Central Bank of India
(c) Bank of India
(d) State Bank of India
Answer: State Bank of India

37. Which one of the following is the largest mutual fund organisation in India ?
(a) GIC Mutual Fund
(b) Ind Bank Mutual Fund
(c) Unit Trust of India
(d) SBI Mutual Fund
Answer: Unit Trust of India

38. The singloe largest donor to India has been
(a) the World bank
(b) Kuwait          
(c) the USA        
(d) the USSR
Answer: the USSR

39. Which of the following states, according to 2001 census, has the largest concentration of scheduled tribes population ?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar              
Answer: Madhya Pradesh

40.  Which of the following states, according to 2001 census, has the largest concentration of scheduled castes population ?
(a) Uttar Pradesh
(b) west Bengal
(c) Madhya Pradesh
(d) tamil Naidu
Answer: Uttar Pradesh

41. Which of the following ports was the biggest port during the Mughal Period ?
(a) Chittagong
(b) Balasore
(c) Surart            
(d) Hooghly       
Answer: Surart

42. The country having a largest area under tea cultivation is
(a) Bangladesh
(b) U.S.S.R         
(c) Brazil              
(d) India              
Answer: India

43. Which of the following states has the largest representation in the Lok Sabha ?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar              
(d) Maharashtra
Answer: Uttar Pradesh

44. Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Orissa            
(d) Bihar              
Answer: Uttar Pradesh

45. The largest contribution to the total combined annual tax revenue of the Centre, States and Union Territories in India is made by
(a) Custom duties
(b) Union Excise duties
(c) Sales Tax
(d) Income and Corporation Tax
Answer: Union Excise duties

46. Next to Hindi, language spoken by the largest number of people in the Indian subcontinent is
(a) Tamil              
(b) Marathi        
(c) Telugu           
(d) Bengali         
Answer: Bengali

47. The state having the largest population of scheduled castes is
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar              
(c) Rajasthan
(d) Tamil Nadu
Answer: Bihar

48. Which of the following is the second largest spoken language in India ?
(a) Telugu           
(b) Punjabi         
(c) Bengali          
(d) Marathi        
Answer: Telugu

49. Largest percentage of revenue is earned by the Government of India from
(a) Income tax
(b) Wealth tax
(c) Excise duty
(d) Customs duty
Answer: Excise duty

50. Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats ?
(a) Orissa            
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar              
(d) Uttar Pradesh
Answer: Uttar Pradesh

51. The largest contribution to the total combined annual tax revenue of the Centre, States and Union Territories in India is made by
(a) Union Excise duties
(b) Custom duties
(c) Sales Tax
(d) Income and Corporation Tax
Answer: Union Excise duties

52. Which of the following provinces had the largest number of members in the constituent Assembly ?
(a) Madras         
(b) United Provinces
(c) Bihar              
(d) Bombay       
Answer: United Provinces

53. The state having largest area of forest cover in India is
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam           
(c) Arunachal Pradesh
(d) Haryana
Answer: Madhya Pradesh

54. Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore ?
(a) Bihar and Orissa
(b) West Bengal and Assam
(c) Andhra Pradesh and Karnataka
(d) Madhya Pradesh and Maharashtra
Answer: Bihar and Orissa

55. Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India ?
(a) Rice
(b) Wheat          
(c) Barley and maize
(d) Jowar and bajra
Answer: Rice

56.  Which of the following agricultural products is the largest earner of foreign exchange for India ?
(a) Tea 
(b) Tobacco
(c) Sugarcan
(d) Jute               
Answer: Tea

57. The largest river delta of India is of
(a) Kaveri            
(b) Ganga           
(c) Mahanadi
(d) Godavari
Answer: Ganga

58. The biggest lake in India is
(a) Sambhar lake
(b) Wular Lake
(c) Dal Lake
(d) Chilka lake
Answer: Wular Lake

59. Which States has a the largest coastline in India ?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat         
(d) Tamil Nadu
Answer: Andhra Pradesh

60. Which of the following states has the largest nimber of salt lakes in India ?
(a) West Bengal
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Gujarat         
Answer: Gujarat

61. The biggest agregation of coral island in India is
(a) None of these
(b) Lakshadweep
(c) Andamans
(d) Nicobar        
Answer: Lakshadweep

62.  Which of the following is the highest Aravalli Peak ?
(a) None of these
(b) Guru Shikhar
(c) Mt. K2           
(d) Taragarh
Answer: Guru Shikhar

63. The second largest river basin in India is of the river
(a) Godavari
(b) Krishna         
(c) Brahmaputra
(d) Narmada
Answer: Godavari

64.  Which of the following is the longest river in India ?
(a) Godavari
(b) Ganga           
(c) Narmada
(d) Brahmaputra
Answer: Ganga

65. The second largest basin in Peninsular India is
(a) Krishna Basin
(b) Godavari Basin
(c) Cauvery Basin
(d) Narmada Basin
Answer: Krishna Basin

66. The largest southernmost single island in India is
(a) Rameswaram island
(b) Great Nicobar island
(c) Car Nicobar island
(d) Minicoy island
Answer: Minicoy island

67. Which of the following states in India has the largest area under forests ?
(a) Kerela           
(b) Madhya Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Assam           
Answer: Madhya Pradesh

68.  Which state is the largest producer of natural rubber ?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Kerela            
(d) Assam           
Answer: Kerela

69. The largest Zoo in India is at
(a) Bombay        
(b) Madras         
(c) Kolkata          
(d) Delhi              
Answer: Kolkata

70. Which of the following states in India is the largest producer of teak wood ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam           
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Answer: Madhya Pradesh

71. Which of the following states has the largest average size of agriculture holding ?
(a) Maharashtra
(b) Rajasthan
(c) Punjab          
(d) Tamil Naidu
Answer: Rajasthan

72. Which Indian state is the largest producer of pepper ?
(a) Tamil Naidu
(b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerela           
Answer: Kerela

73. The largest coffee growing state in India is
(a) Tamil Naidu
(b) Maharashtra
(c) Kerela            
(d) Karnataka
Answer: Karnataka

74. Which state is the largest producer of Groundnut ?
(a) Gujarat         
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
Answer: Gujarat

75. The largest food crop of India is
(a) Gram             
(b) Rice
(c) Wheat           
(d) Maize            
Answer: Rice

76. The largest no. of cattel are found in
(a) Bihar              
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
Answer: Uttar Pradesh

77. The maximum edible oil in India is produced from
(a) Groundnut
(b) Sunflower
(c) Rapeseed and Mustard
(d) Til    
Answer: Groundnut

78. Among the largest milk producing countries in the world, India stand
(a) Second         
(b) Fourth          
(c) First
(d) Third              
Answer: Second

79. The largest producer of arecanut is
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerela           
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Answer: Kerela

80. The largest producer of fresh water fish in India is
(a) Tamil Nadu
(b) Kerela           
(c) West Bengal
(d) Maharashtra
Answer: West Bengal

81. Which state is the biggest producer of cashewnut ?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Kerela            
(d) Andhra Pradesh
Answer: Tamil Nadu

82. The largest producer of sesamum in India is
(a) Madhya Pradesh
(b) Kerela           
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
Answer: Tamil Nadu

83. Which of the following is the largest livestock in India ?
(a) Sheep           
(b) Horses and Ponies
(c) Bafaloes
(d) Goats            
Answer: Goats

84.  The largest tea producing state in India is
(a) Karnataka
(b) West Bengal
(c) Assam           
(d) Kerela           
Answer: Assam

85. The largest coal deposit in India is in
(a) Satpura valley
(b) Damodar valley
(c) Godavari valley
(d) Brahmani valley
Answer: Damodar valley

86. The largest coal producing state in India is
(a) Bihar              
(b) Madhya Pradesh
(c) West Bengal
(d) Orissa            
Answer: Bihar

87. The largest bauxite producer in India is
(a) Rajasthan
(b) Orissa            
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar              
Answer: Bihar

88. Which of the following state is the largest producer of gypsum in India ?
(a) Bihar              
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Orissa            
Answer: Rajasthan

89. Which state is the leading producer of mica in India ?
(a) Bihar              
(b) Orissa            
(c) Rajasthan
(d) Andhra Pradesh
Answer: Bihar

90. Which state in India is the largest producer of maganese ?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Orissa            
(d) Bihar              
Answer: Orissa

91. At present, India largest mineral resource is
(a) Copper         
(b) None of these
(c) Iron-ore        
(d) Col  
Answer: Col

92.  The biggest oil refinery in India is at
(a) Digboi            
(b) Koyali            
(c) Barauni         
(d) Mathura
Answer: Koyali

93. Which is the biggest hinterland port in India ?
(a) Bombay        
(b) Madras         
(c) Vishakhapatnam
(d) Kandla          
Answer: Bombay

94. Which of the following major sea ports handles the largest volume of our foreign trade ?
(a) Calcutta
(b) Vishakhapatnam
(c) Marmugao
(d) Bombay       
Answer: Bombay

95.  Which of the following sea ports is the largest exporter of iron ore from India ?
(a) Calcutta
(b) Kandla          
(c) Bombay        
(d) Vishakhapatnam
Answer: Vishakhapatnam

96. India's largest run off river is
(a) Godavari
(b) Ganga           
(c) Narmada
(d) Mahanadi
Answer: Ganga

97. The largest quantity of iron ore is exported from India through the ports of
(a) Calcutta and Bombay
(b) Vishakhapatnam and Mormugao
(c) Bombay and Mormugao
(d) Madras and Vishakhapatnam
Answer: Vishakhapatnam and Mormugao

98. Which state has the largest length of roads ?
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar              
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra
Answer: Maharashtra

99. Which one of the following is the industry in which the largest number of women are employed in India ?
(a) Tea 
(b) Coal               
(c) Textiles         
(d) Jute               
Answer: Tea

100. India is a leading producer of
(a) Meat             
(b) Cheese         
(c) butter            
(d) Milk               
Answer: Cheese

101. The largest industry in India is
(a) Textiles         
(b) Sugar             
(c) Aircraft          
(d) Ship - building
Answer: Textiles

102. Which of the following states accounts for the largest share of industrial production and capital investment ?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat         
(c) West Bengal
(d) Karnataka
Answer: Maharashtra

103. Which of the following states in India is the largest in area ?
(a) Maharashtra
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Answer: Madhya Pradesh

104. Which is the largest states in India with regard to population ?
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Madhya Pradesh
Answer: Uttar Pradesh

105. In terms of Area which of the following is the smallest state in India ?
(a) Sikkim           
(b) Tripura          
(c) Nagaland
(d) Goa
Answer: Goa

106. The largest city situated on river Gomti is
(a) Agra               
(b) Meerut        
(c) Lucknow
(d) Kanpur         
Answer; Lucknow

107. Which of the following is the second largest spoken language in India /
(a) Marathi        
(b) Bengali         
(c) Telgu              
(d) Punjabi         
Answer: Telgu

108. The biggest public sector undertaking in the country is
(a) Iron and Steel plants
(b)Airways         
(c) Roadways
(d) Railways
Answer: Railways

109. Which city in India is the largest according to 1991 census ?
(a) New Delhi
(b) Madras         
(c) Kolkata          
(d) Mumbai       
Answer: Mumbai

110. Which state has propotionately the largest area covered by forests ?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Nagaland
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar              
Answer: Arunachal Pradesh

111. Which states account for the largest softwood resources in India ?
(a) Assam           
(b) Himachal Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Jammu and Kashmir
Answer: Himachal Pradesh

112. Which of the following is the largest district of Rajasthan ?
(a) Jaipur            
(b)Jodhpur        
(c) Bikaner         
(d) Jaisalmer
Answer: Jaisalmer

113. The largest coconut producing state in India is
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerela           
Answer: Kerela






SSC, BANK, RRB - Basic General Knowledge Questions and Answers Download PDF Free SSC, BANK, RRB - Basic General Knowledge Questions and Answers Download PDF Free Reviewed by Job today on 13:33 Rating: 5
Powered by Blogger.