Top 100 Important Antonyms Workbook-4 for Competitive Exams – SSC CGL, CHSL, SBI, IBPS Exams

1. DEEP
(a) elementary (b) superficial (c) shallow (d) perfunctory

2. LEND
(a) hire (b) pawn(c) cheat (d) borrow

3. PAUCITY
(a) surplus (b) scarcity(c) presence (d) richness(e) want

4. MINOR
(a) heavy (b) tall(c) major (d) big

5. APPROPRIATE
(a) unskilled (b) unsuitable(c) unqualified (d) unable

6. OPAQUE
(a) misty (b) covered(c) clear (d) transparent

7. RUTHLESS
(a) mindful (b) compassionate(c) majestice (d) merciful

8. VIOLENT
(a) tame (b) humble(c) gentle (d) harmless

9. DEARTH
(a) extravagance (b) scarcity(c) abundance (d) sufficiency

10. TRANSPARENT
(a) coloured (b) childlike
(c) opaque (d) imminent

11. EXHIBIT
(a) conceal (b) prevent(c) withdraw (d) concede

12. HAUGHTY
(a) pitiable (b) scared(c) humble (d) cowardly

13. VIRTUE
(a) vice (b) fraud(c) wickedness (d) crime

14. ERUDITE
(a) professional (b) immature(c) unimaginative (d) ignorant

15. HAPLESS
(a) lucky (b) kind(c) helpful (d) futile

16. ACQUITTED
(a) entrusted (b) convicted(c) burdened (d) freed

17. LACONIC
(a) prolix (b) profligate(c) prolifie (d) bucolic

18. ABSOLUTE
(a) scarce (b) limited(c) prolific (d) bucolic

19. MAGNIFY
(a) induce (b) diminish(c) destroy (d) shrink

20. BOOST
(a) hinder (b) obstruct(c) discourage (d) rebuke

21. SMOOTH
(a) ugly (b) awkward(c) hard (d) rough

22. BASE
(a) roof (b) height(c) top (d) climax

23. MOIST
(a) parched (b) dry(c) hard (d) crisp

24. DEMON
(a) charitable (b) kind-hearted(c) angel (d) fair-minded

25. DELETE
(a) impound (b) insert(c) inspire (d) injure

26. ONEROUS
(a) straight-forward (b) easy(c) complex (d) plain

27. BRIDGE
(a) divide (b) bind(c) release (d) open

28. ATTRACT
(a) repulse (b) reject(c) repel (d) distract

29. GRATUITY
(a) annuity (b) stipend(c) discount (d) wages

30. KNOWLEDGE
(a) ignorance (b) illiteracy(c) foolishness (d) backwardness

31. NADIR
(a) progress (b) liberty(c) zenith (d) modernity

32. FOREIGNER
(a) national (b) stranger(c) native (d) alien

33. LANGUID
(a) smart (b) energetic(c) fast (d) ferocious

34. STRINGENT
(a) magnanimous (b) lenient(c) vehement (d) general

35. ALIENATE
(a) gather (b) identify(c) assemble (d) unite

36. MALICIOUS
(a) boastful (b) indifferent(c) kind (d) generous

37. SPURIOUS
(a) false (b) genuine(c) simple (d) systematic

38. LISSOME
(a) ungainly (b) huge(c) pungent (d) crude

39. HINDRANCE
(a) agreement (b) cooperation(c) persuasion (d) aid

40. JEER
(a) mourn (b) praise(c) mock (d) sneer

41. PROHIBIT
(a) accept (b) permit(c) agree (d) grant

42. ROUGHLY
(a) exactly (b) completely(c) pointedly (d) largely

43. MISERLY
(a) generous (b) liberal(c) spend thrift (d) charitable

44. WONDER
(a) stock (b) amusement(c) expectation (d) surprise

45. DENSITY
(a) brightness (b) clarity(c) intelligence (d) rarity

46. CONTENTED
(a) rash (b) narrow-minded
(c) gloomy (d) disappointed

47. CONCEAL
(a) unfold (b) reveal
(c) open (d) discover

48. SELDOM
(a) rarely (b) daily
(c) often (d) never

49. PERTINENT
(a) indifferent (b) detached
(c) determined (d) irrelevant

50. AMALGAMATE
(a) generate (b) repair
(c) materialise (d) separate

51. AMICABLE
(a) cunning (b) shy(c) hostile (d) crazy

52. CLARITY
(a) exaggeration (b) candour(c) confusion (d) reserve

53. CHALLENGE
(a) admire (b) accept(c) favour (d) praise

54. TEDIOUS
(a) pleasant (b) lovely(c) lively (d) gay

55. SUPERFICIAL
(a) artificial (b) deep(c) shallow (d) real

56. COMMEND
(a) suspend (b) admonish(c) hate (d) dislike

57. DAUNTLESS
(a) cautious (b) thoughtful(c) weak (d) adventurous

58. EXODUS
(a) restoration (b) return(c) home-coming (d) influx

59. INNOCENT
(a) sinful (b) guilty(c) deadly (d) corruption

60. DEAR
(a) cheap (b) worthless(c) free (d) priceless

61. APPOSITE
(a) inappropriate (b) intemperate(c) inconsistent (d) irregular

62. JETTISON
(a) rejoice (b) surrender(c) accept (d) defend

63. SCOLD
(a) enamour (b) rebuke(c) criticise (d) praise

64. PODGY
(a) short (b) thin(c) weak (d) slim

65. VIRTUOUS
(a) scandalous (b) vicious(c) wicked (d) corrupt

66. GRIM
(a) serious (b) satisfying(c) delightful (d) painful

67. DEPLETE
(a) refund (b) replenish(c) fulfil (d) recover

68. CONSPICUOUS
(a) indifferent (b) harmless(c) insignificant (d) unknown

69. CONFESS
(a) deny (b) refuse(c) contest (d) contend

70. HOARD
(a) deposit (b) supply(c) satisfy (d) accumulate

71. PROVOCATION
(a) destruction (b) peace(c) pacification (d) vocation

72. FACT
(a) fable (b) story(c) illusion (d) fiction

73. NATIVE
(a) alien (b) foreigner(c) newcomer (d) stranger

74. MODICUM
(a) simplicity (b) a large amount(c) brazenness (d) immodestry

75. MASK
(a) deface (b) injure(c) expose (d) hit

76. FICKLE
(a) diseased (b) fast(c) constant (d) quick

77. CHOICE
(a) refusal (b) dilemma(c) harm (d) approval

78. DAINTY
(a) splendid (b) aggressive(c) vigorous (d) towering

79. NIMBLE
(a) giant (b) clumsy(c) quick (d) frank

80. RESERVED
(a) likeable (b) talkative(c) popular (d) companionable

81. INVETERATE
(a) stupid (b) uneducated(c) ignorant (d) inexperienced

82. OBSOLETE
(a) conducive (b) rare(c) useless (d) recent

83. INSANITY
(a) sanity (b) normality(c) lucidity (d) sobriety

84. CHURLISH
(a) accomodating (b) polite(c) helpful (d) happy

85. ARTIFICIAL
(a) solid (b) truthful(c) authentic (d) natural

86. CAPITULATE
(a) conquer (b) venerate(c) destroy (d) surrender

87. MUNDANE
(a) extraordinary (b) superb(c) heavenly (d) excellent

88. INDOLENT
(a) desirable (b) adequate(c) energetic (d) consistent

89. COSSET
(a) neglect (b) divert(c) pamper (d) pinch

90. DOLEFUL
(a) poor (b) happy(c) rich (d) steady

91. MORTAL
(a) eternal (b) spiritual(c) immortal (d) divine

92. MASTICATE
(a) gobble (b) conceal(c) chew (d) review

93. UNDERHAND
(a) cruel (b) quiet(c) secret (d) open

94. NEAT
(a) sloppy (b) fragrant(c) spruce (d) prodigal

95. TERSE
(a) concise (b) detailed(c) expressive (d) descriptive

96. ILLUSTRIOUS
(a) uneducated (b) uncivilised(c) unintelligent (d) unknown

97. PASTEL
(a) urban (b) delicate(c) bright (d) sweet

98. LETHAL
(a) safe (b) playful(c) virulent (d) forgiving

99. ENCOURAGE
(a) warn (b) discourage(c) dampen (d) disapprove

100. INNOCENCE
(a) crime (b) mischief(c) guilt (d) sin

Answer Key:

1)c

2)d

3)a

4)c

5)b

6)d

7)d

8)c

9)c

10)a

11)c

12)a

13)d

14)a

15)b

16)c

17)a

18)b

19)b

20)a

21)d

22)c

23)b

24)c

25)b

26)b

27)d

28)c

29)d

30)a

31)c

32)c

33)b

34)b

35)b

36)d

37)b

38)a

39)d

40)b

41)b

42)a

43)c

44)c

45)d

46)d

47)b

48)c

49)d

50)d

51)c

52)c

53)b

54)c

55)b

56)d

57)d

58)d

59)b

60)a

61)a

62)c

63)d

64)b

65)b

66)c

67)b

68)c

69)a

70)b

71)c

72)d

73)a

74)b

75)c

76)c

77)b

78)c

79)b

80)b

81)d

82)d

83)a

84)b

85)d

86)a

87)c

88)c

89)a

90)b

91)c

92)a

93)d

94)a

95)b

96)d

97)c

98)a

99)b

100)c

 

Also Read:
English

0 comments:

Post a Comment