Top 50 Antonyms for Competitive Exams – SSC CGL, CHLS, SBI, IBPS Exams

1. IMPLICATE
(a) appease (b) exonerate (c) adore (d) advocate.

2. VACILLATING
(a) fascinating (b) fanaticism (c) indolence (d) resolute

3. RECKLESS
(a) modest (b) awkward (c) celebrated (d) cautious

4. INSULT
(a) humiliation (b) credulity(c) degradation (d) honour

5. ABANDON
(a) roost (b) forfeit(c) quit (d) forsake

6. OFFEND
(a) angry (b) hate (c) force (d) respect

7. INDICT
(a) condemn (b) reprimand(c) acquit (d) allege

8. OBSCENE
(a) decent (b) objectionable(c) condemnable (d) jealousy

9. LIBERATE
(a) imprison (b) enclose(c) liberal (d) conceal

10. MELANCHOLY
(a) depressed (b) prejudiced(c) reckless (d) cheerful

11. LEGITIMATE
(a) valid (b) extend(c) unlawful (d) distinguished

12. VACILLATE
(a) amplify (b) stimulate(c) consistent (d) eradicate

13. HINDER
(a) expidite (b) protect(c) devote (d) create

14. TERSE
(a) lengthy (b) scarce(c) diffuse (d) headless

15. MULTIPLICITY
(a) finite (b) uniformity(c) magnitude (d) infinite

16. NAIVE
(a) subtle (b) energise(c) spotless (d) clever

17. ANACHRONISTIC
(a) formerly (b) present(c) futuristic (d) non-existing

18. TRAIT
(a) symbol (b) uncharacteristic(c) habit (d) identity

19. GARISH
(a) tasteful (b) green(c) scenic (d) contrasting

20. GEOLOGICAL
(a) astral (b) solar(c) galactic (d) heavenly

21. REJUVENATION
(a) sexual (b) perfect(c) killing (d) magical

22. ORIGIN
(a) ointment (b) detergent(c) remnant (d) comfort

23. APATHETIC
(a) agitated (b) happy(c) concerned (d) surprised

24. HOMOGENISED
(a) set type (b) multi-coloured(c) different (d) rejected

25. PROVE
(a) vapid (b) assume(c) disincline (d) atone

26. ACCOLADE
(a) balcony (b) outer garment(c) drink (d) criticism

27. INSTANTLY
(a) repeatedly (b) lately(c) gradually (d) awkwardly

28. FRAIL
(a) worried (b) strong(c) nervous (d) wily

29. CRUDE
(a) classical (b) graceful(c) natural (d) polished

30. RETRIBUTION
(a) compensation (b) forgiveness(c) contempt (d) grudge

31. PROCLAIM
(a) denounce (b) pretend(c) attend (d) distend

32. SUMPTUOUS
(a) irritable (b) meagre(c) fancy (d) sad

33. FEIGN
(a) condone (b) attend(c) willing (d) original

34. INSIPID
(a) witty (b) meagre(c) wily (d) lucid

35. SALUBRIOUS
(a) sticky (b) soft(c) famous (d) malaise

36. REFULGENT
(a) angry (b) dull(c) sad (d) lament

37. INNOCUOUS
(a) offensive (b) harmless(c) organic (d) anger

38. AFFECTATION
(a) sincerity (b) humility(c) stirring (d) affluent

39. LUMINOUS
(a) dark (b) ludicrous(c) unsteady (d) provoking

40. INTRICACY
(a) ornate (b) simplicity(c) distance (d) cordiality

41. AMELIORATE
(a) amend (b) gyrate(c) sweeten (d) worsen

42. LACKADAISICAL
(a) abundant (b) energetic(c) theatrical (d) actual

43. CAPRICIOUS
(a) thoughtful (b) specious(c) carcinogenic (d) capacious

44. PERFIDIOUS
(a) loyal (b) treacherous(c) religious (d) humane

45. ENNUI
(a) sticky (b) activity(c) start (d) yearly

46. LASCIVIOUS
(a) devout (b) fluid(c) chaste (d) stable

47. CONSCIENTIOUS
(a) cruel (b) licentious(c) careless (d) whip

48. PERIGEE
(a) apogee (b) hybrid(c) descent (d) night

49. FLUCTUATE
(a) conceive (b) stabilise(c) energise (d) emancipate

50. RADICAL
(a) superficial (b) slow(c) narrow (d) simple

Answers
1)  b
2)  d
3)  d
4)  b
5) a
6) d
7) c
8) a
9) a
10) d
11) c
12) d
13) a
14) a
15) b
16) d
17) c
18) b
19) a
20) d
21) c
22) c
23) c
24) c
25) b
26) d
27) c
28) b
29) d
30) b
31) a
32) b
33) d
34) a
35) d
36) c
37) b
38) b
39) c
40) b
41) d
42) b
43) a
44) a
45) b
46) c
47) c
48) a
49) b
50) a


Also Read:
English

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2017 jobtodayinfo
email: info@jobtodayinfo.com