Top 50 Important Antonyms Workbook-3 for Competitive Exams – SSC CGL, CHSL, SBI, IBPS Exams

1. OBVIOUSLY
(a) obscurely (b) surely(c) indefinitely (d) certainly

2. EXTRAORDINARY
(a) exceptional (b) unusual(c) dull (d) plain

3. SPREAD
(a) express (b) prohibit(c) contain (d) contradict

4. PROHIBIT
(a) grant (b) agree(c) permit (d) accept

5. RUTHLESS
(a) gracious (b) compassionate(c) generous (d) malicious

6. CHAGRIN
(a) tempt (b) ascetic(c) swollen (d) pleased

7. BEGET
(a) forget (b) fade(c) harm (d) abort

8. AUSTERE
(a) painful (b) comfortable(c) lavish (d) plentiful

9. APPROPRIATE
(a) unqualified (b) unskilled(c) unable (d) unsuitable

10. WILD
(a) arrogant (b) humble(c) tamed (d) rude

11. SUBSERVIENT
(a) aggressive (b) straightforward(c) dignified (d) supercilious

12. CONFESS
(a) deny (b) refuse(c) contest (d) contend

13. ENGAGE
(a) abstain (b) liberate(c) release (d) join

14. JUDICIOUS
(a) imprudent (b) silly(c) separation (d) sagacious

15. UPROARIOUS
(a) tumultuous (b) upright(c) posture (d) calm

16. GRATEFUL
(a) quick (b) beholden(c) unappreciative (d) convincing

17. TOIL
(a) laborious task (b) sloth(c) strive (d) vivid

18. INDISCRIMINATE
(a) promiscuous (b) selective(c) undistinguished (d) broad

19. FICKLE
(a) steadfast (b) independent(c) unwise (d) esoteric

20. TARDY
(a) sluggish (b) dilatory
(c) reluctant (d) prompt

21. FABLE
(a) truth (b) fact
(c) reality (d) actuality

22. AFFECTIONATE
(a) cold (b) indifferent
(c) hostile (d) unfriendly

23. ERUDITE
(a) ignorant (b) unknown
(c) illiterate (d) unfamiliar

24. PRETENTIOUS
(a) unassuming (b) calm
(c) secretive (d) cowardly

25. POLTROON
(a) plutocrat (b) hero
(c) amateur (d) partisan

26. ABOLISH
(a) remove (b) reside
(c) confront (d) establish

27. RETALIATION
(a) disintegration (b) wholesale
(c) admonition (d) reconciliation

28. ABET
(a) aid (b) risk
(c) pacify (d) prevent

29. REPREHENSIBLE
(a) commendable (b) fearful
(c) ignorant (d) culpable

30. SEDATE
(a) addicted (b) excited
(c) shy (d) inebriate

31. ABATE
(a) gamble (b) dilute
(c) increase (d) discourage

32. MOROSE
(a) docile (b) boorish
(c) diffuse (d) cheerful

33. SALIENT
(a) emphatic (b) striking
(c) important (d) incline

34. PRECEPT
(a) discernment (b) instruction
(c) important (d) incline

35. PALPABLE
(a) innovative (b) fresh
(c) imaginary (d) creative

36. MALIGNANT
(a) swallow (b) prune
(c) benign (d) virulent

37. POLEMIC
(a) aggressive attack (b) warlike
(c) logically argued (d) controversial

38. DELIRIOUS
(a) large (b) calm
(c) insane (d) responsive

39. JUVENILE
(a) mature (b) youthful
(c) blind (d) control

40. MORIBUND
(a) restored (b) healthy
(c) wholesome (d) growing

41. ANALYSIS
(a) synthesis (b) substitution
(c) emphasis (d) replacement

42. GENUINE
(a) innocent (b) spurious
(c) real (d) plutonic

43. DISSENT
(a) ascent (b) accent
(c) agreement (d) convergence

44. DEFICIT
(a) implicit (b) explicit
(c) surplus (d) superfluous

45. RETREAT
(a) advance (b) recede
(c) entice (d) caputre

46. AUTONOMY
(a) submissiveness (b) dependence
(c) subordination (d) slavery

47. SHALLOW
(a) high (b) hidden
(c) deep (d) hollow

48. OVERT
(a) deep (b) shallow
(c) secret (d) unwritten

49. SYNTHETIC
(a) cosmetic (b) plastic
(c) affable (d) natural

50. PRECARIOUS
(a) dangerous (b) safe
(c) cautious (d) easy

Answer Key:
1) a 2) d 3) c 4) c 5) b 6) d 7) d 8) c 9) d 10) c 11) d 12) a 13) a 14) a 15) d 16) c 17) b 18) b 19) a 20) d 21) b 22) c 23) c 24) a 25) b 26) d 27) d 28) d 29) a 30) b 31) c 32) d 33) d 34) a 35) c 36) c 37) b 38) b 39) a 40) d 41) a 42) b 43) c 44) c 45) a 46) b 47) c 48) c 49) d 50) b

Also Read:
English

No comments:

Post a Comment

Copyright © 2017 jobtodayinfo
email: info@jobtodayinfo.com